Ustipci sa prazilukom

16/01/2016

Ustipci sa prazilukom 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ne znam za vas, ali ja sam luda za prazilukom. Volim ga u kajgani, u mafinima, sa mesom, sa drugim povrćem…..A kako je zima i nemamo veliki izbor na pijacama i u radnjama (ili imamo ali po paprenim cenama), praziluk lepo razbije monotoniju u svakodnevnim jelima. Ovog jutra su pali uštipci.

I kada ga spremam uvek ga posolim i pobiberim. Mislim da su biber i praziluk rođeni da budu zajedno. Takođe, vodim računa kada ga dinstam jer ne sme da zagori ni mrvicu. Skroz se promeni ukus. Zato ga dinstam ili sa mnogo masti (što je jako retko) ili sa vodom.

Ovaj doručak sam spremala samo za sebe, pa nisam koristila velike količine.

Ustipci sa prazilukom 4 s

Potrebno vam je:

  • 1 manji struk praziluka
  • 1,5 kašika heljdinog brašna
  • 1 jaje
  • 3 kašičice svinjske masti
  • So, biber
  • voda za podlivanje

Ustipci sa prazilukom 3 s

Praziluk iseckajte na kockice. U zagrejani tiganj stavite jednu kašičicu masti. Kada se mast zagreje, dodajte praziluk i promešajte. Onda počnite da dodajete malo po malo vode. Tako da se praziluk lepo izdinsta, a da ne ostane vode u tiganju. Kada bude gotov, ostavite ga sa strane da se malo prohladi.

Umutite jaje sa kašičicom masti. Dodajte brašno, mrvicu soli i praziluk. Sve lepo promešajte.

Tiganj obrišite ubrusom i stavite ga ponovo na ringlu sa jednom kašičicom masti. Kada se mast ugreje, kašikom vadite smesu i stavljajte je u tiganj. Pecite po minut i po sa obe strane. Ali vodite računa da temperatura ne bude previsoka da uštipci ne izgore.

Ustipci sa prazilukom 2 ss

Možete da ih jedete uz ajvar. Ili uz feta sir ako niste u restrikciji.

Od ove količine sam dobila pet uštipaka. I zgodna su stvar za one koji ne jedu brašno sa glutenom. Heljda ga nema, mada ima sličan protein u sebi.

Prijatno!



3 komentara

Ostavite komentar