Kuva i piše: Tatjana Kostić U poslednje vreme doručak …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Retko ko ima dovoljno vremena ujutru da se posveti doručku onako kako bi želeo. A opet većina voli da jede nešto sveže, po mogućstvu vruće. I zato često pravim neku vrstu integralnih uštipaka sa različitim povrćem. Ovog puta sam spremila najjednostavniju i nanjejftiniju varijantu – uštipke sa mladim lukom.
Da bi doručak bio ukusan i hranljiv nisu potrebni skupi sastojci. I definitivno nije potrebno mnogo vremena za pripremu.
Potrebno vam je:
- 70 grama speltinog brašna
- 30 grama heljdinog brašna
- 20 grama ovsenog brašna
- 1, 5 decilitar kisele vode
- 1 struk mladog luka
- 1/3 kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice limunovog soka
- 3 kašičice maslinovog ulja
Da sam stavila jaje, uštipci bi bili sočniji. Ali sam potrošila sve što sam imala u frižideru. A ovako je i zgodniej za one koji su u strogoj restrikciji jer oovakvi uštipci mogu da se jedu i sa mlečnim proizvodima. A možete da ih jedete i sa suhomesnatim. Ili pak sa jajima sa strane. Ko kako voli.
Takođe, umesto speltinog brašna možete da stavite i ražano. Ja ga nisam imala u kući jer nisam stigla da odem do pijace. a speltino mi nekako najduže traje jer ga uglavnom u malim količinama stavljam u peciva, posebno hlebove. Njih najčešće pravim sa najviše ražanog.
Iseckajte struk mladog luka.
U činiji pomešajte brašna sa sodom i morskom solju. Zatim dodajte vodu, maslinovo ulje i limunov sok na kraju.
Smesa bi trebalo da izgleda ovako:
Različita brašna različito upijaju vodu pa onda gledajte da gustina izgleda ovako. Kod nekoga će to značiti da možda mora da doda još malo vode.
A zatim lagano umešajte luk.
Zagrejte tiganj sa malo masnoće i kašikom vadite smesu, kao kad biste pravili mini američke palačinke. Malo ih utapkajte kašikom, da uštipci vudu tanji. Pecite nekoliko minuta sa svake strane.
I to je to. Manje od 10 minuta posla.
Neka prilog bude po želji.
Prijatno.