Uštipci sa lukom

05/06/2016
Ustipci sa lukom 6 s
Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Retko ko ima dovoljno vremena ujutru da se posveti doručku onako kako bi želeo. A opet većina voli da jede nešto sveže, po mogućstvu vruće. I zato često pravim neku vrstu integralnih uštipaka sa različitim povrćem. Ovog puta sam spremila najjednostavniju i nanjejftiniju varijantu – uštipke sa mladim lukom.

Da bi doručak bio ukusan i hranljiv nisu potrebni skupi sastojci. I definitivno nije potrebno mnogo vremena za pripremu.

Potrebno vam je:

  • 70 grama speltinog brašna
  • 30 grama heljdinog brašna
  • 20 grama ovsenog brašna
  • 1, 5 decilitar kisele vode
  • 1 struk mladog luka
  • 1/3 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 3 kašičice maslinovog ulja

 

Da sam stavila jaje, uštipci bi bili sočniji. Ali sam potrošila sve što sam imala u frižideru. A ovako je i zgodniej za one koji su u strogoj restrikciji jer oovakvi uštipci mogu da se jedu i sa mlečnim proizvodima. A možete da ih jedete i sa suhomesnatim. Ili pak sa jajima sa strane. Ko kako voli.

Takođe, umesto speltinog brašna možete da stavite i ražano. Ja ga nisam imala u kući jer nisam stigla da odem do pijace. a speltino mi nekako najduže traje jer ga uglavnom u malim količinama stavljam u peciva, posebno hlebove. Njih najčešće pravim sa najviše ražanog.

Iseckajte struk mladog luka.

Ustipci sa lukom 1 s

U činiji pomešajte brašna sa sodom i morskom solju. Zatim dodajte vodu, maslinovo ulje i limunov sok na kraju.

Smesa bi trebalo da izgleda ovako:

Ustipci sa lukom 2 sRazličita brašna različito upijaju vodu pa onda gledajte da gustina izgleda ovako. Kod nekoga će to značiti da možda mora da doda još malo vode.

A zatim lagano umešajte luk.

Ustipci sa lukom 3 s

Zagrejte tiganj sa malo masnoće i kašikom vadite smesu, kao kad biste pravili mini američke palačinke. Malo ih utapkajte kašikom, da uštipci vudu tanji. Pecite nekoliko minuta sa svake strane.

Ustipci sa lukom 4 s

I to je to. Manje od 10 minuta posla.

Ustipci sa lukom 5 s

Ustipci sa lukom 8 s

Neka prilog bude po želji.

Prijatno.

 Ostavite komentar