Uskršnje princes krofne

03/05/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Jesam odlučila da pobegnem iz grada za prvi maj, ali to ne znači da sam zaboravila na blog. Kod mene se to ne deševa.

Kao što većina vas zna, imali smo Pidžama party i LIVE video i za Uskrs, i spremili smo nekoliko zaista interesantnih stvari. Kao na primer, princes krofne, slane naravno, i odličan namaz koji je išao u njih.

Pogledajte video kako smo spremali uskršnji doručak:

Recept za maminu pogaču “da ima za decu” je već objavljen, a sada sledi recept i za princes krofne.

A da se ja u međuvremenu zabavljam – zabavljam se:

Elem, da se vratimo slanim pa punjenim krofnicama. Nekada davno ih je tetka prevela u hrono varijantu.

Potrebno vam je:

  • 250 mililitara vode
  • malo soli
  • 100 grama putera
  • 175 grama speltinog brašna
  • 1 ravna kašičica praška za pecivo
  • 4 jajeta

Vodu i so staviti u sud i maslac isečen kokckice. To prokuvati i kada se puter istopi u to dodavati prosejano brašno. Sve vreme mutiti da se ne bi stvorite grudvice. Gotovo je kada se sve odvoji u jednu veliku glatku grudvu.

Testo se prebaci u neku činiju i ostavi se 10 minuta da se ohladi.

Umutite jedno jaje i stavite jednu kašičicu praška za pecivo. Kada se umuti, to jaje se doda testu i nastavi da se muti dok se ne sjedini sa testo. A onda se jedno po jedno dodaju i ostala tri jajeta.

Testo se stavi u špric i na pek papiru se naprave kao pužići. Ali gledajte da idu u visinu da se ne bi spljoštili. Ako nemate špric možete da pravite i kao kugle sa kašikom.

Stave se u zagrejanu rernu i peku se oko 20 minuta na 200 ili 220 stepeni, zavisi od rerne.

Dok su još topli skinu se sa pleha i raseku po sredini.

Kao fil možete da stavite svašta, mi smo stavili namaz od jaja, koji je jako jednostavan, jako ukusan i sledi u sledećem postu da ovaj ne pretrpavamo i da se lakše nađe ako nekome u budućnosti zatreba podsećanje.



Ostavite komentar