Umak od avokada, sira i limuna

22/05/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ne znam da li ste već isprobali one zanimljive trouglice sa crvenim lukom, bar za njih ne morate čekati vikend jer je i priprema i pečenje ekstremno brza, pa vam predlažem i umak od avokada i sira koji se sjajno slaže sa njima.

U proteklih nekoliko godina, avokado je kod nas postao veoma popularan. Ima reputaciju da je mastan, ali te masti su veoma zdrave, a njegovo “meso” prepuno je vitamina i minerala. Dobar je jer snižava holesterol, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, rizik od kancera, održava šećer u krvi, utiče na zdravlje kostiju, poboljšava varenje a i utiče na bolji rad mozga. Iako mu je cena malo „jača“, može se naći na našim trpezama bar jednom nedeljno, jer je često na akcijama. Sjajan je i u dezertima, ali meni ipak više prija u ovim slanim namazima.

Pogledajte šta smo i kako sve spremili:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2631132356919491

Za divnu umakalicu od avokada potrebno vam je:

  • jedan avokado
  • 100 grama krem sira ( ili nekog masnijeg ako niste u restrikciji)
  • 1 čen belog luka
  • sok od pola limuna
  • so

Avokado izgnječite viljuškom. Dodajte sir, limunov sok, izgnječeni beli luk i soli po ukusu. Sve još izmešajte viljuškom i može da krene uživancija. Neverovatno je osvežavajući zbog limuna. Malo smo se gurali oko stola, dok nismo „olizali“ činiju.

Šta smo još spremali taj dan:

Krekeri sa crvenim lukom

Buredžici ili burekdžik

Kreativna muhamaharaOstavite komentar