Udarnički ponedeljak

12/09/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ponedeljak je, radna nedelja je pred nama i treba je udarnički početi – jakim doručkom.I dalje sam u izazovu “Sedam dana po Delabou”, pa takav doručak i spremam. Ali sam se svih ovih dana trudila da spremam jela koja mogu da odgovaraju i restrikciji, samo sa malim izmenama. Da svima bude zanimljivo. Pa sam to uradila i ovog jutra.

Integralna pasta sa origanom i kačkavaljem. Oni koji su u reetrikciji mogu da stave svežu mocarelu, jednako će se lepo istopiti.

Pasta sa kackavaljem 2 s

Pastu nisam merila jer je ostalo malo u kesi, možda šaka i po.. Ali sam zato, kada je bila gotova, dodala maslinovo ulje (mast), malo origana, jako malo paradajz sosa, možda pola kašike, i kačkavalj (mast). A hrono doručak, bez obzira koje smernice pratite, treba da bude dobro zamašćen.

Pasta sa kackavaljem 3 s

To može da se radi puterom, jajima, maslinovim uljem, semenkama, kajmakom, sirom (mada ovi naši mladi ne mogu da se pohvale većom količinom masti).

Vašem telu je potreban holesterol da bi se obnavljao, to nam je poznato. Ali on se ne obnavlja istim ritmom 24 sata dnevno i ovo je veliko otkriće nutricione biologije.

U satima koji slede posle ustajanja, metabolizam holesterola je na svom maksimumu aktivnosti.

Tokom 4 do 6 sati koji slede, potreba za mastima će se ponoviti, ali će biti slabija, dok će potreba za proteinima biti jako izražena.

Krajem popodneva ili krajem dana u krvi se pojavljuje maksimalan nivo insulina kao posledica maksimalnog nuvoa kortizola, što će zahtevati unošenje šećera. Šećeri u malim količinama biće dobrodošli, ali biće suviše kasno da napunimo telo zasićenim mastima i proteinima osim ako ne želimo da ih uskladištimo.

Dr Alen Delabo, “Hrono ishrana na francuski način”

Holesterol je neophodan našem organizmu. Proizvodi ga naša jetra. Ima mnogo uloga bez kojih ne bismo mogli da živimo (kao ni bez masti uopšte), i deli se, slikovito rečeno, na dobar (HDL) i loš holesterol (LDL).  Jedan će zakrčiti vaše arterije, drugi neće. A istraživanja koja se rade poslednjih godina sve više dokazuju da unos životinjskih masti ne podiže loš holesterol onako kako se nekad mislilo. I da životinjske masti igraju veoma važnu ulogu u regulisanju holesterola.

Ono što loše utiče na holesterol su slatkiši, previše ugljenih hidrata, trans masti, nedostatk fizičke aktivnosti… Naravno tu postoje i drugi faktori kao što su genetika ili stres.Ostavite komentar