U slavu hleba: Trikovi za odličnu hrono veknu

16/10/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Svetski Dan hleba se obeležava danas! U upotrebi je već više od 30.000 godina, iako se u svetu sve više diže glas protiv žitarica kao namirnice za ljude. U tome prednjače oni koji su na Paleo ili LCHF ishrani i koji žitarice izbacuju iz upotrebe u potpunosti, prave hlebove od brašna semenki i orašastih plodova…. ali zar se to, uz svo dužno poštovanje prema njihovom izboru, može nazvati hlebom? Možda više kolačem.

I mi koji smo na hrono smo na smanjenom unosu ugljenih hidrata  jer, da se ne lažemo, u poslednjih pedesetak godina smo počeli previše da ih jedemo. Za doručak, ručak, užinu i večeru. Neki to rade zato što obožavaju hleb, neki iz proste navike, a neki zato što je hleb, kao i kropmir, generalno najjeftinija namirnica. Ali se preterana upotreba ugljenih hidrata (šećer) dovodi u vezu sa svim savremenim i neverovatno pristutnim bolestima.

Ja jedem hleb, ali u 95 odsto slučajeva samo za doručak, i to ne u velikim količinama. Ponekad ga kupujem, ali češće pravim sama. I to uglavnom sa integralnim brašnima, mada ponekad dodam i neko “belo” ali ne pšenično.

I radit sa ovakvim brašnima nije lako, ali su zato izazov. I postoji nekoliko trikova kako da budu što bolji i ukusniji.

  • Ostavite smesu da odstoji barem osam sati (bez praška za pecivo)
  • Dodajte smesi psilijum ili čija semenke, savršeno povežu sve
  • Obogatite hleb semenkama, orašastim plodovima i začinima

Evo kako revimo izgleda hleb uz pomoć čija semenki:

Pročitajte još:

10 saveta za dobar hrono hleb

 

Speltino brašno je super za povezivanje ostalih, ali ima najviši glikemijski indeks u odnosu na ostala koja koristimo. I može da se koristi u restrikciji, nekada su ga nutricionisti koji preporučuju hrono ishranu dizali u nebesa, a onda su se pojavili saveti za smanjivanje upotrebe da bi ljudi imali bolje rezultate. Možda se tajna sporijih rezultata krije u rečenici “jedi koliko hoćeš”, a ne u samoj namirnici? Hmmm….

Kako god bilo, jeli smo speltu, ali ne u prevelikim količinama i ne svaki dan. Upotreba ostalih brašna nam je bila veći izazov pa samim tim i igranje u kuhinji zanimljivije.

Nekada su se hlebovi pravili bez kvasca i najpoznatiji su tanki hlebovi. A pravimo ih i dana, u tiganju, veoma lako. Jedan od meni najukusnijih takvh hlebova je ovaj:

Lepinje iz tiganja

Top 5 hlebova sa bloga:

Hleb za primer

Lagani hrono hleb

Ražani hleb

Zašto jedan hleb kada mogu dva

Soda hleb sa semenkama

Vruć hleb sa puterom

Hleb sa sušenim paradajzom

Hleb da origanom i maslinama

Hrskavi starinski hleb

Crni hleb

 

A evo i videa kako da napravite savršen hrono hleb:

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 Ostavite komentar