Pesto se originalno pravi od bosiljka. Ali uopšte nije loš ni kada se napravi sa sremušem i maslačkom.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Svetski Dan hleba se obeležava danas! U upotrebi je već više od 30.000 godina, iako se u svetu sve više diže glas protiv žitarica kao namirnice za ljude. U tome prednjače oni koji su na Paleo ili LCHF ishrani i koji žitarice izbacuju iz upotrebe u potpunosti, prave hlebove od brašna semenki i orašastih plodova…. ali zar se to, uz svo dužno poštovanje prema njihovom izboru, može nazvati hlebom? Možda više kolačem.
I mi koji smo na hrono smo na smanjenom unosu ugljenih hidrata jer, da se ne lažemo, u poslednjih pedesetak godina smo počeli previše da ih jedemo. Za doručak, ručak, užinu i večeru. Neki to rade zato što obožavaju hleb, neki iz proste navike, a neki zato što je hleb, kao i kropmir, generalno najjeftinija namirnica. Ali se preterana upotreba ugljenih hidrata (šećer) dovodi u vezu sa svim savremenim i neverovatno pristutnim bolestima.
Ja jedem hleb, ali u 95 odsto slučajeva samo za doručak, i to ne u velikim količinama. Ponekad ga kupujem, ali češće pravim sama. I to uglavnom sa integralnim brašnima, mada ponekad dodam i neko “belo” ali ne pšenično.
I radit sa ovakvim brašnima nije lako, ali su zato izazov. I postoji nekoliko trikova kako da budu što bolji i ukusniji.
- Ostavite smesu da odstoji barem osam sati (bez praška za pecivo)
- Dodajte smesi psilijum ili čija semenke, savršeno povežu sve
- Obogatite hleb semenkama, orašastim plodovima i začinima
Evo kako revimo izgleda hleb uz pomoć čija semenki:
Pročitajte još:
10 saveta za dobar hrono hleb
Speltino brašno je super za povezivanje ostalih, ali ima najviši glikemijski indeks u odnosu na ostala koja koristimo. I može da se koristi u restrikciji, nekada su ga nutricionisti koji preporučuju hrono ishranu dizali u nebesa, a onda su se pojavili saveti za smanjivanje upotrebe da bi ljudi imali bolje rezultate. Možda se tajna sporijih rezultata krije u rečenici “jedi koliko hoćeš”, a ne u samoj namirnici? Hmmm….
Kako god bilo, jeli smo speltu, ali ne u prevelikim količinama i ne svaki dan. Upotreba ostalih brašna nam je bila veći izazov pa samim tim i igranje u kuhinji zanimljivije.
Nekada su se hlebovi pravili bez kvasca i najpoznatiji su tanki hlebovi. A pravimo ih i dana, u tiganju, veoma lako. Jedan od meni najukusnijih takvh hlebova je ovaj:
Lepinje iz tiganja
Top 5 hlebova sa bloga:
Hleb za primer
Lagani hrono hleb
Ražani hleb
Zašto jedan hleb kada mogu dva
Soda hleb sa semenkama
Vruć hleb sa puterom
Hleb sa sušenim paradajzom
Hleb da origanom i maslinama
Hrskavi starinski hleb
Crni hleb
A evo i videa kako da napravite savršen hrono hleb:
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?