Kuva i piše: Ana Ćubela Kao što sam više puta naglasila, …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Obožavam praziluk i mogla bih da ga jedem svaki dan: sa kajganom, u piti, lepinjama, sa mesom, u pašteti…. Volim njegovu slatku notu koju daje svim jelima.
Nisam spremala veću količinu za doručak, pa ako ovo pravite za celu familiju pomnožite sa 3 ili 4 puta.
Potrebno vam je:
- 4 kore od heljdinog brašna
- 300 grama praziluka
- prstohvat, dva ili tri bibera
- prstohvat morske soli
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 2 kašičice svinjske masti
- malo vode
Kore sam naslagala jednu na drugu, a zatim ih presavila četiri puta i isekla. Tako sam dobila 4 jednake trake. naslagala sam jednu na drugu i ostavila.
Zatim sam iseckala praziluk na kockice i prodinstala ga na jednoj kašičici masti i malo vode. Kada je kljoknuo, dodala sam biber. Ako ga volite nemojte da štedite n njemu, praziluk se sa njim odlično slže. Malo sam posolila i dodala beli luk u prahu. Sve sam prodinstala još minut, da se ukusi pomešaju.
U džezvi sam rastopila onu drugu kašičicu masti i dodala malo tople vode.
Svaku traku sam namazala tim rastvorom, a onda filovala. U ćošak trake stavite kašiku praziluka a onda taj deo preklopite da dobijete trougao.
A onda taj deo opet preklopite na gore i tako slažete trouglove sve do vrha.
Kada završite sa slaganjem položite ih u pleh u koji ste stavili pek papir. Svaki trougao premažite sa još malo rastvora masti i vode. Pleh stavite u zagrejanu rernu i pecite na 200 stepeni dok trouglići ne dobiju zlatnu boju.
Biće hrskavi i svaki trougao će nestati u dva zalogaja.
Prijatno!