Trljanica

13/09/2017

Kuva i piše:
Marina Damjanović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Nisam poreklom sa juga, ali sam sa preseljenjem u Niš dobila priliku da se upoznam sa nekim autentičnim jelima koja se spremaju u ovom kraju. Za mnoga od njih sam saznala upravo zahvaljujući poznanstvima iz grupe Hrono recepti.

Trljanica je definitivno najbolja salata koju sam probala od svog dolaska. Kada bih se pitala, zaslužuje da joj se ime piše velikim slovom. Teško je rečima opisati koliko je dobra na ukus kada se prožmu svi njeni sastojci. To jednostavno morate probati, bilo da spremite sami ili naručite u nekoj od ovdašnjih kafana.

Za trljanicu se navodi da je specijalitet vranjske kuhinje, kraljica među salatama koja može da se sprema i leti i zimi. Leti se sprema od ispečenih i iscepkanih paprika, a zimi od obarenih suvih paprika, takođe iscepkanih. Pored začina i ulja, najčešće se dodaje praziluk. Naišla sam čak i na zimsku verziju sa ajvarom umesto suve paprike.

Često se toj osnovi dodaje sir, a to je upravo verzija trljanice koju sam lično probala i koja me je oduševila. Pravi se od sledećih sastojaka:

 

  • dve pečene paprike
  • 130 gr tvrdog belog sira
  • 50 gr sitnog sira
  • nekoliko grančica peršuna
  • 5-6 manja čena belog luka
  • so ako ima potrebe (zbog slanoće sira)
  • maslinovo ulje

 

Pečena paprika se oguli i iscepka na trakice. Tvrdi sir se izmrvi i pomeša sa sitnim, pa doda u paprike. Tome se doda sitno naseckan ili presovan beli luk, peršun i maslinovo ulje, pa se na kraju sve lepo istrlja viljuškom.

Najbolje je da je pripremite uveče, kako bi se do ujutru ukusi lepo pomešali. Meni je savršeno išla uz malo reš prepečene slanine i lagano domaće pecivo. Dok ne budem ponovo napravila burek sa sirom, mislim da ću pričati da je ovo moj doručak iz snova.1 komentar

Ostavite komentar