Trio krekeri

06/05/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Od pamtiveka obožavam sve što krcka. Nije mi važno da li je pita, hleb, pogačice, kiflice, sve sam oduvek volela da bude prepečeno i zarešeno, da krcka i puca, a slagala bih vas i kada bih rekla da ne volim i taj karamel ukus prepečenog testa. Ne bi se svi degustatori u mojoj kući složili sa ovim konstatacijama, jer sam znala ponekada da dobijam pitanja „šta, rerna malo poludela?“ 😀 Takva pitanja sam zapamtila, pa sam pojedinima razne “testaste špecije” u drugim prilikama pekla koliko je predviđeno, a ne onako kako ja volim.

Pa da se vratimo na to krckavilo. Zbog ove ljubavi, često znam da pravim tanke tortilja hlebiće iz tiganja, jer je testo pogodno za krckavilo. Hleb kada pravim obavezno tostiram do dark varijante. Naravno ne mislim na pogoretinu, mada nekada mi se u zanosu i to dešavalo. Previše tanko isečena kriška a tajmer u tosteru podešen na 6 i miris vas opomene kada je već kasno :D. Često u toku radne nedelje, pravim i krekere, oni su idealno tanki da se brzo ispeku, a zadovoljavaju moju težnju za krckavilom. Moram priznati da su mi najomiljenija od celog zrna žitarica, pa sam pre par dana pribegla toj varijanti krekera. Mama mi je dala svoju mešavinu omiljenih zrna, tako da je u receptu završilo zrnevlje ovsa, heljde i kinoe. Ja inače sva zrnevlja držim odvojeno, ali ova besplatna isporuka omiljenog mi celog zrna žitarica je super legla. Probajte i vi u ovoj kombinaciji, mada možete slobodno i da pravite od jedne vrste. Krekeri su posni, gluten free, a uz to su i neizmerno zdravi za vaš stomak, jer su od celog zrna.

Za TRIO KREKERE potrebno vam je:

  • 1, 5 šolja celog zrna ( u mom slučaju mešavina ovsa, heljde i kinoe)
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • 3 kašike semena komorača
  • 3 kašike kima
  • Kašičica soli

Zrna isperete pod mlazom vode, sipate dosta vode i ostavite ih 7-8 sati, najbolje preko noći. Onda bacite tu vodu, malo properete i ubacite u blender ili secko. Meljete, meljete dok se zrna ne raskaše. Slobodno ostavite polusamleveno, lepše će biti kada se ispeku, pa zalutate na neko zrno žitarice, a i vizuelno lepše izgleda. Onda dodate ulje, kim i komorač, so i zablendate još malo. Dodavanje vode nije neophodno, ali možete da dodate dve, tri kašike, ako procenite da je masa pregusta. Ne treba da bude vodnjikava i retka, već kompaktnija.

Na pleh od rerne stavite papir za pečenje. Istresete kašicu, razmažete je nekom špatulom ravnomerno i stavite u zagrejanu rernu na 220 stepeni. Posle pet minuta izvadite, isecite nožem ili sekačem za pizu na željene oblike. Vratite u rernu na donji nivo, najbliže dnu rerne, posle pet minuta podignete ispod grejača još pet minuta i to je to. Moja rerna je jaka pa ceo ovaj proces ide jako brzo. Ako vam je rerna slabija, slobodno pecite malo duže, dok ne porumene. Krekeri će se još dodatno strvrdnuti i ukrckaviti kako se budu hladili.

Ovi su ispali najkrckaviji od svih koje sam do sada pravila od celog zrna. Takođe bili su neizmerno aromatični zbog komorača, koji obožavam i kima, koji takođe obožavam.

Sjajno su se složili uz humus sa ušenim paradajzom i posni pesto od sremuša i suncokreta, recept je i kod Ane na blogu. Takođe sam se igrala, pa sam pravila i slagani sendvič od krekera sa humusom, ajvarom, jajima i pestom 😀

Ugodite sebi. Prijatno 😀

A ako želite recept za još jedne odlične krekere, pogledajte ovaj video:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1763139533755496/Ostavite komentar