Tost sa namazom od cvekle i rena

14/11/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Volim kada me nešto prodrma od ranog jutra. Najčešće se “osvešćujem” sa ljutom papričicom, mada ni ren nije loša opcija. Sada možete da ga kupite na svim pijacama. Ako želite možete da uzmete i koren pa da ga direktno narendate u neki namaz.

Ovog jutra sam mešala pavlaku, narendanu cveklu i ren.

Količine izaberite prema sebi, ja sam stavila jednu manju cveklu, sirovu i narendanu, polovinu čaše pavlake i kašiku rena. Sve sam pomešala i malo posolila.

Namaz od cvekle i rena 1 s

Hleb sam isekla na manje pšarčiće i na dva minuta ubacila u rernu, ispod upaljenog gornjeg grejača. Taman da malo promeni boju i da počne da hrska. Samo ne zaboravite da ga izvadite na vreme. Tako sam prošle nedelje spalila dve ture.

Namaz od cvekle i rena 3 s

Ren važi za ljudtog borca u borbi za imunitet. Veruje se da je odličan za pluća i bronhije i za odbranu od virusa. Ne samo što ga koriste za jelo, ljudi od ovog korena često prave sirupe ili čajeve.

Ja volim da ga stavim u supu, onu domaću sa rezancima. To sam nasledila od tate. Svi u familiji su ren, ili neki namaz sa renom, čuvali za rinfleš, dok smo ga nas dvoje uvek stavljali u vruću supu. Mama, tetka i baka bi plakale nad tanjirom od bibera, a tata i ja od ljutine rena. Ko šta voli.

Ren s

Kod nas na pijacama uglavnom može da se nađe već izrendan domaći ren ili koren. Ali nikad nisam videla da neko prodaje i lišće, što je šteta jer kažu da su mladi listovi rena puni vitamina C, karotena i hlorofila.

Za ren važi da ubrzava metabolizam i otklanja konstantan umor. Čitam i da su ga stari Grci koristili za bolove u leđima ali i kao afrodizijak.

Ova biljka se odlično slaže sa svim. Volim da ga jedem uz meso, uz ribu i uz povrće. Može da se pomeša sa pavlakom ili kiselim mlekom, a svež može da se narenda i u salatu.

 



3 komentara

  1. Jel moze taj namaz od cvekle i Rena i ako nisam po Delabou? Samo vanretriktivni rezim? Hvala unapred, super je ideja ?

  2. Ana, hvala na ovom ukusnom receptu! Nisam mogla da cekam dugo, jer volim i cveklu i ren i pavlaku. Kombinacija me je odusevila. Jutros sam napravila namaz i sa slascu ga pojela za dorucak.

Ostavite komentar