Tost sa lisičarkama i pancetom

20/06/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Lisičarke spadaju u jedne od najkvalitetnijih pečuraka. Pa im je i cena u skladu sa tim. I zato ih, na žalost, ređe koristim u velikim količinama. Odnosno retko pravim jela kao što je gulaš. Ali ih zato češće koristim kao prilog mesu. Ili ovako za doručak. Nešto drugačije, ali izuzetno ukusno. Verujte mi, nećete pogrešiti ako se častite ovako nečim.

Za lisičarke kažu da su odlične za imunitet, da imaju jak antibakterijski i antivirusni efekat, da poboljšavaju cirkulaciju i snižavaju holesterol. A mogu da budu i odlična zamena za meso.

Canon 700 D

Canon 700 D

Ali za njih, takođe, kažu da ih ne treba jesti preterano često, maksimalno dva puta nedeljno, jer mogu da budu teške za stomak.

Lisičarke rastu od juna do kasne jeseni i imaju karakterističnu žutu boju pa ćete ih lako prepoznati na pijaci.

Canon 700 D

Canon 700 D

Potrebno vam je (za jednu osobu):

  • 100 grama lisičarki
  • 3 lista pancete
  • 3 parčeta hleba
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica putera
  • prstohvat bibera
  • malo peršuna

Lisičarke ne treba prati, veh ih očistiti naožićem ili krpom. Ukoliko ih budete stavili pod vodu, upiće je jako brzo i više neće biti tako ukusne.

Isecite ih na sitnije delove po dužini. Takođe, iseckajte i pancetu na manje delove. Pa prvo nju stavite u suvi tiganj da postane hrskava, a onda je izvaditi sa strane na tanjir. U isti tiganj staviti kašičicu putera pa lisičarke. Dinstati ih na nižoj temperaturi da puter ne bi izgoreo.

Pred kraj ubaciti beli luk iseckan na kružiće i malo peršuna.

Dok se pečurke dinstaju, zarešite hleb malo u rerni. Pošto sam se uželela tosta, kupila sam veknicu u “Hleb i kifle”. Onu sa kvascem, jer mi se dopada ukus. Nije 100% hrono, ali je od 100% integralnog brašna, a ionako je bio plan da ide na tostiranje.

Kada se hleb malo zareši, na njega stavite malo otopljene masnoće iz tiganja, a zatim lisičarke i pancetu koju ste isitnili rukama. I navalite. Moram da priznam da se ne sećam kada sam slađe jela ujutru. Novi ukusi uvek dobro dođu.

Canon 700 D

Canon 700 D

Prijatno!Ostavite komentar