Kuva i piše: Jovana Milovanović Sad će neko reći …
Došlo je vreme da isprobamo novi recpet za tortilje. Danas ne radim pa mi nije bio problem da ih pravim ujutru. Ali oduzimaju vreme, pa možda radnim danima nije loše spremiti ih uveče i spakovati u kesu do ujutru. Neće biti tople, ali one se ionako brzo hlade, pa to nije problem. Jedino treba da se osigurate da se ne osuše.
Takođe, mogu i da potraju, pa da ih imate za više dana. A čuvate ih na isti način, u kesi samo u frižideru.
Treba vam:
- 250 grama integralnog speltinog brašna
- 50 grama finog speltinog (ali ako ne možete da ga nađete stavite sve od integralnog)
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
- 60 g otopljenog putera
- 180 ml tople vode
Prvo pomešate suve sastojke, zatim ubacite otopljen puter i tolu vodu. Mutite kašikom dok možete, a zatim testo stavite na pobrašnjenu podlogu da ga umestite. Ne treba vam još mnogo prašna, možda pola šake.
Testo ne treba da bude lepljivo, ali treba da bude meko. Kada ga ubodete prstom treba lako da se napravi rupa, koja odmah zatim krene da se vraća nazad.
Ostavite testo jedno pola sata do sat da odmori.
Onda ga podelite na kuglice, meni je ispalo 8 komada.
Prvo ih istapkate rukama u krug, a onda ih razvijete oklagijom. Što budu tanje, brže će se sušiti. Ja volim da ih ostavim malo deblje, tako su mekše.
SAVET: Kada dođem do faze da nešto rastanjim, ja više ne dodajem integralno brašno na ploču, zašto da ga bacam, nije jeftino. Tada dodam neko obično belo. Ionako ne uđe u testo, kada završite postupak samo ga otresete rukom.
Zagrejete tiganj i ubacujete jednu po jednu. pečete ih sa obe strane po 10 do 15 sekundi.
Stavljate ih na tanjir koji ste pre toga stavili u kesu. Kako ubacite tortilju, tako zatvorite kesu.
Ranije sam pravila hrono tortilje sa svinjskom mašću, pogledajte recept.
Prijatno!
Hleb od spelte spremam qao svaqi hleb.trosimo ga tostiranog.Probacu ove tortilje. Pozdrav