Tortica od američkih palačinki

18/09/2015
Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

U životu se igram sa mnogim stvarima, i sa onim sa kojima bi trebalo, ali i sa onima sa kojima ne bi. Ali se ne igram sa jednim, a to je moj apetit. Kad sam gladna, ja jedem. Koliko god treba. I tu ne pričam o gladnim očima ili duši već o pravom, zdravom apetitu.

Ako sam gladna kao pas i mogla bih vola da pojedem, onda za to sigurno postoji dobar razlog. I onda sednem i jedem sve dok se ne zasitim. I ovo jutro je bilo takvo. Valjda sam se previše istrošila od trčanja na sve strane i došlo je vreme da napunim baterije. A kako se američke palačinke i jaja brzo prave, nisam mnogo razmišljala.

Pomešala sam sva brašna koja sam našla u kući: ražano, heljdino, speltino, ječmeno, ovseno. Napunila sam jednu šolju, onu veliku:

Tortica od americkih palacinki 5 s

Umutila sam jaje, dodala brašna i prašak za pecivo, dve kašičice, a zatim i malo manje punu šolju, takvu istu, kisele vode:

Tortica od americkih palacinki 4 s

Dodala sam malo soli i punu kašiku rastopljenog putera. Od te smese sam dobila 5 ili 6 palačinki.

kada su one bile gotove ispekla sam jaja, 3 komada za sreću 😉 .

Svaku palačinku sam namazala ajvarom, pa stavljala jaje.

Prvi sprat:

Tortica od americkih palacinki 3 s

Drugi sprat:

Tortica od americkih palacinki 2 s

Treći sprat:

Tortica od americkih palacinki 1 ss

Ovo je bio jedan lep početak dana.

Prijatno!6 komentara

  1. Kakav god da je, pojedosmo ga, a zima ni počela nije…?
    U svakom slučaju sutra budu ove lepinje, makar pravila još jednu turu ajvara, jer kako kažu moje komšije piroćanci: Merak si cenu nema…

    1. Ja ih pečem u tiganju za palačike. Američke su gušće, videćete kada napravite smesu. Stavite kutlaču i malo po vrhu poravnate. Znači, ne razlivate ih, već pravite krugove.

Ostavite komentar