Topla voda ujutru je zakon, a evo i zašto

20/10/2017

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Svi znamo da je voda od velikog značaja za naš organizam i za naš život, bez nje ne bismo dugo preživeli. Koliko vode treba popiti u toku dana nije baš precizno određeno, neko će reći od šest do osam čaša, neko će reći barem dva litra dnevno. I sve češće se čuje poslednjih godina da je voda prva stvar koju ujutru treba uneti. Čim otvorimo oči. Odmah!

Ali taj savet nije skorijeg datuma, zapravo ispijanje vode ujutru je tradicija u nekim zemljama jako dugog veka. Po tome je možda najpoznatija takozvana japanska vodena terapija.

Japanska terapija vodom

Veruje se da je “slab stomak” uzrok mnogih oboljenja i loših stanja, a ova terapija treba upravo to da otkloni. Japanska tradicionalna medicina preporučuje nekoliko čaša vode odmah po ustajanju, čak i pre nego što operete zube, a daleko pre nego što vam uopšte padne na pamet da popijte kafu. Ovako nešto bi trebalo da očisti stomak i probudi digestivni trakt. Ti jutarnji časovi se u japanskoj tradiciji smatraju “zlatnim časovima” koji će pomoći u mršavljenju ali i teranju mnogih bolesti jer će se na ovaj način organizam isprati i očistiti.

Šta se preporučuje u japanskoj terapiji:

  1. Čim se probudite treba da popijete oko 600 ml vode, normalno na prazan stomak. Voda bi trebalo da bude sobne temperature.
  2. Izbegavajte da jedete barem 45 minuta posle toga, a neke preporuke idu i do dva sata.
  3. Nemojte da pijete vodu posle jela.
  4. U početku bi trebalo piti jednu do dve čaše pa polako podizati broj.

Ali japanska tradicionalna medicina nije jedina koja ovako nešto preporučuje.

Slični saveti dolaze i iz Ajurvede.

Šta kaže Ajurveda

Ajurveda ili ajur-veda je jedan od najstarijih zdravstvenih sistema (možda više filozofije) u kome se holistički pristupa čoveku kao celini (mind and body). Često se prevodi kao nauka o životu i mnoge alternativne metode koje se i danas negde primenjuju dolaze odavde.

Ipak, na ispijanje vode ne treba gledati kao na alternativu ili lečenje već kao na potrebu. A kada se pametno pije može jako dobro da utiče i na zdravlje. U savetima koji dolaze iz Ajurvede se ne spominje količina vode koju treba ujutru popiti, ali se insistira na toploj vodi. Ne čak ni mlakoj, već toploj.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

I to je jedna od retkih stvari koju bih mogla da potpišem. Topla voda ujutru rešava mnoge probleme. Prvi put sam počela da je pijem pre desetak godina kada sam prvi put probala da ostavim kafu odmah po ustajanju i ostavim je za kasnije. Ako se baš mora.

Po savetu nekoliko ljudi počela sam da je menjam za mlaku vodu. Nije mi mnogo pomoglo prvih dana – jer mi se pila kafa! Pa sam tu vodu postepeno dogrevala da bi imala sličnu temperaturu kao kafa i da bih je ujutru pijuckala onako kao što sam pijuckala kafu.

Jutarnja kafa #morning #morningstar #coffee #instagood #smile

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

I već je bilo bolje. Mozak je počeo da mi registruje vodu kao nešto prihvaljivo. Navike uvek umiru poslednje (mada to važi i za nadu) pa je ova zavara glave uspela. A onda sam u tu vodu počela da dodajem i par kapi limuna jer je tako voda dobijala neki ukus pa nisam morala da se mučim što pijem nešto toplo ali bljutavo. Hladna voda nema bljutav ukus. Ali budite oprezni sa količinom limuna koji unosite svaki dan, limunska kiselina hoće da upropasti stomak ako se preteruje. Zato se i preporučuje samo par kapi ujutru.

Posle nekoliko dana mučenja, jer sam imala osećaj da se nikad neću probuditi, počelo je da se dešava nešto suprotno. Kako sam se odvikavala od kofeina tako sam se sve lepše i bolje budila. I posle nekog vremena shvatila da imam mnogo više energije ujutru nego ranije, pa čak i posle dve velike i jake kafe.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Jednu šolju sam zamenila za dve, pa i za tri ponekad. I to je moja mera. Ne mogu više od toga da popijem a i ne vidim zašto bih. Bez obzira šta kažu Japanci. Probala sam i sa čajem ali jednostavno to nije to. Svi simptomi gastritisa i generalno problemi sa stomakom su apsolutno nestali.

A onda sam otkrila još neke stvari koje donosi topla voda. I sve su bile dobre. I moj stomak nikad nije bio bolje.

Savremeni lekari i nutricionisti preporučuju da se ovako počne dan, ne zbog neke ozbiljne filozofije ili zato što su ubeđeni da će izlečiti mnoge bolesti, već zato što dokazano:

  1. Pomaže probavu
  2. Uklanja bolove u stomaku, a neki tvrde da pomaže i kod glavobolja
  3. Reguliše pritisak
  4. Pomaže u mršavljenju

A pojedini čak tvrde da može i da uspori starenje jer pomaže pri oslobađanju od toksina.

A prednost je i to što već od otvaranja očiju unesete u sebe oko pola litre vode, što je jako dobar start i veće su šanse da do kraja dana unesete dovoljnu količinu ove neophodne tečnosti. A svi znamo i šta se na spoljnoj strani dešava kada pijemo dovoljno vode: koža je elatističnija i sjajnija, nema otoka i podvaljaka…

Pa, šta vam je teško? Probajte. Šolja ili dve tople vode ujutru ne može da škodi.

Save

Save

Save1 komentar

  1. Jako dugo cim oci otvorim (skoro ceo zivot, u zadnjih 15 godina bukvalno svako jutro) popijem jednu do dve pune solje vode uz terapiju koju koristim, zadnjih najmanje 7 godina je to topla voda nekada I vruca, nekada sa malo limuna nekada ne, ali I dan danas mucim muku sa stomakom I probavom… U wc jako retko idem za veliku nuzdu, mala mi nije problem. Pola sata pre I posle jela ne pijem vode. 🙁 🙁 Lep je tekst, volela bih da to meni pomaze…

Ostavite komentar