TOP RECEPT: Somuni na hrono način

15/10/2019

Ovaj recept je jedan od najpravljenijih u fejsbuk grupi Hrono recepti i zaslužio je da bude sačuvan na blogu.

Kuva i piše:
Marija Đukanović

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

 

Potrebno vam je:

  • 6 dcl brašna (ječam, integralna spelta i integralno ražano)
  • 1,5 kasika psyllium-a
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 5-6 dcl vode (zavisi koje brašno koristite jer svako upija različito)
  • prstohvat soli

Ugrijati rernu na 250 stepeni.

Umijesiti suve sastojke pa zatim dodati vodu, ulje. Treba da ispadne srednje ljepljivo tijesto koje treba poklopiti krpom i ostaviti barem 15 – tak minuta da odstoji i psyllium upije višak vode. Izvaditi tijesto na radnu povrsinu, dobro umočiti ruke u brašno i posuti po radnoj ploči.

Psilijum – spas za hleb i lek za zatvor

 

Podijeliti tijesto u 6 loptica i oblikovati rukama somune. Poređati ih na već pripremljenom plehu oblozenom pek papirom. Ubaciti u već zagrijanoj rerni na nekih 12 do 15 minuta na najgornjoj žici blizu gornjeg grijača.

Kad su gotovi ostaviti ih da se ohlade na plehu pokrivene krpom pa poslužiti.



Ostavite komentar