Kuva i piše: Ana Ćubela Ovo definitivno nisam spremala jutros pošto …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kao i svake nedelje, kao što smo i obećali, i ove smo birali zanimljiva jela “hronera”. Fejsbuk grupa “Hrono recepti” sada broji već 112. 000 članova i svaki dan možete da vidite bezbroj jela, reči podrške, rezultata…. I šteta je nešto od toga ne zabeležiti, da ostane trajno na blogu, jer ideja nikad dosta.
I ovog puta smo izabrali jela za sva četiri obroka: doručak, ručak, užinu i večeru. U ovoj grupi većina ljudi je u restrikciji (fazi mršavljenja), ali ima puno onih koji se hrane vanrestriktivno, pa čak i onih koji se hrane prema originalnim pravilima.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Za sve ima mesta i razumevanja ali postoji i obaveza a to je da se jela obekežavaju sa #restrikcija, #vanrestrikcija, #delabo, kako se početnici ne bi zbunjivali. Kad deca nisu besna ni kuća nije tesna.
Vafle sa kuvanim ječmom
Jelena Cocco
Od ove mere ispadne 6 pozamašnih, taman da se otvore i napravi sendvič od njih. Za 3 osobe, možda.
- 1 jaje
- 1 dc kisele vode
- Prstohvat soli
- na vrh noža praška za pecivo (moj skromni doprinos starim dobrim merama za kuvanje)
- 2 pune kašike maslinovog ulja
Sve dobro umutiti pa dodati:
- Kuvani ječam (50 gr sirovog potopila u vodu, ostavila da odstoji, skuvala al dente posle)
- Kašiku samlevenog lana
- Kašiku susama
- Kašiku semena suncokreta
- Zaćina po ukusu – ja sam dodala sušeni crni luk, sve zavisi i šta ćete posle uz to
- Malo ćurokota (nigela seed, black cumin seed)
- Otprilike 4 kašike ražanog brašna dok se ne dobije gusta smesa
To u kalupe za vafle dobro zagrejane, pusttiti duže da se pece, i to je to.
Moje sam presekla na pola, filovala sa blanisranim spanacem sa belim lukom i res pecenom slaninicom. A mozete čime hocete, u zavisnosti od režima.
#restrikcija
Baget sa majčinom dušicom
Milica Jović
- 200 gr ražanog brašna ( nije integralno, nego crno)
- 100 gr speltinog integralnog
- 100 gr heljdinog brašna
- Jedna vezica iseckane majčine dušice
- Po kašika mlevenih semenki od lana, susama, suncokreta i golice
- 50 gr putera otopljenog
- 300 ml tople kisele vode
Testo sam zamesila i stajalo je 10 sati. Ujutru sam dodala 1 punu kasičicu soli, 1 prašak za pecivo, prstohvat sode bikarbone. Masa je žitkija, pa sam dodala još pola čaše speltinog brašna i kašikom vadila i stavljala na pek- papir. Peći na 200°C 30 minuta.
#restrikcija
Seoski lonac
Nina Cokulov
- 2-3 glavice luka
- 300 gr domaćih kobasica
- pakovanje iz zamrzivaca pecene paprike (oko 500-600 gr)
- 2 kelerabe
- oko pola glavice kupusa, može i više
- 1 dl soka od paradajza
- so, biber, list lovora
Luk se sitno isecka, prodinsta, dodaju se kobasice isečene na kolutove, promeša se par puta, doda se paprika (ja je u secku iseckam). Doda se keleraba isečena na kockice i kupus isečen na krupnije komade, ili već po volji, dolije se vode da ogrezne i kuva se sve oko 50 minuta. Zatim se doda sok od paradajza i kuva se još 10-tak minuta. Izdašno i ukusno jelo za 2do 3 dana.
#restrikcija
Čorbica sa piletinom, spanaćem I korijanderom
Zvezdana Boss
Naseckati mladog crnog i belog luka. Prodinstati na malo maslinovog ulja. Dodati 400 gr pilećeg filea iseckanog na kockice, pa dodati biber, so, tucanu papriku, vlašac i zaliti vodom. Kuvati dok ne ispari jedan deo vode pa dodati supenu kašiku tahinija (ako se sprema za večeru, onda bez tahinija). I dodati spanać (ja sam koristila onaj u briketima), ukrčkati fino, odozgo naseckati korijander i nacediti limunovog soka.
#restrikcija
Mafini sa bobičastim voćem
Marija Đukanović
- 1 crna čokolada
- 2 kašike kokosovog ulja
- 4 kašike bobičastog voća
- 2 kašike kokosove kreme
Čokoladu otopiti sa kokosovim uljem pa sipati u mafin kalupe da pokrije dno otprilike 3 mm pa staviti u zamrzivač da se čokolada stegne. U blenderu staviti bobičasto voće sa kokosovom kremom pa izmiksati. Kad se čokolada malo stegnula preliti bobišasto voće preko pa vratiti u zamrzivač. Posle nekih pola sata preliti svaki mafin sa ostatkom rastopljene čokolade pa staviti u frižider da se stegne.
Meni je ostalo još čokolade preko pa sam u nju dodala mintu i napravila praline.
#vanrestrikcija
Dinstane bukovače i pire od blitve
Jelena Janevska
Bukovače dinstane sa mladim lukom i peršunom, pire od blitve (obarena blitva, peršun, mladi beli luk, maslinovo ulje, so, biber i malo limonovog soka, sve izblendirano) i zelena salata sa rukolom i mladim belim lukom.
#restrikcija
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Ovo je bilo TOP 6 predloga od prošle nedelje, videćemo šta će sve naši dragi “hroneri” skrčkati ove nedelje.