Sve su pitice, samo je jedan pitac
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ove nedelje nema preskakanja, poskupili smo najzanimljivije recepte i ideje iz fejsbuk grupe “Hrono recepti”.
Ali je ovog puta bilo toliko zanimljivih predloga za doručak da bi svih 6 jela mogla da budu samo za taj obrok. Zato sam odlučila da nekoliko recepata izdvojim i stavim u yaseban tekst koji će biti naknadno objavljen.
Sada imamo ideje za doručak, ručak, užinu i večeru. Oni koji su u restrikciji, užinu nek preskoče.
Mantije
Jasmina Ličina Popara
Recept:
750 gr brašna
250 ml maslinovog ulja
250 ml kiselog mleka
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
1 kašika Velika ljubavi
Ako se zaboravi poslednji sastojak verujte mi na reč ne uspeva testo. Zamesiti meko testo, što kažu stare nane – meko k`o duša.Onda onako rukom čupati i formirati loptice sve od oka, 👀ređati u pomašćen pleh. Posebno umutiti maslac,nekoliko sitno seckanih čena belog luka i sitno seckani peršun. Tom smesom onako mazati ili izmedju ređati. Peći dok ne porumeni.
Jutarnji hrono šejk
Milena Milićević
Kako je meni detox uvek asocijacija na neke healthy shejkove, zelene smutije… ja sam jutros doručkovala hronošejk. U blenderu sam usitnila hleb, onda sam dodala kiselo mleko (mislila sam i na pavlaku, ali ipak je detox, pa da preskočim) i na kraju posula slaninicom. Savet plus je: ubacite u šejk čvarke, ako imate ili proprženu slaninu, ja nisam stigla da je propržim. Može i semenke. Prava hrono kaša.
Sataraš i pileće meso iz rerne
Aleksandra Filipović
Nasekla sam dva veća luka na rezance, prodinstala ih na malo maslinovog ulja. Zatim sam dodala svežu crvenu papriku iseckanu na trakice, jedan veći paradajz, 3-4 čena belog luka i od začina samo so i biber. Kad se ukrčkalo dodala sam svežu mirođiju, peršun i list celera. Ručak za 10, a nema puno zezanja oko njega.
Primorsko jelo
Ana Vlajković
Oprati tikvice, manje ili srednje. Ja sam imala jednu zucchini i jednu domaćicu. Isecite ih na kriške debljine prsta. Šire delove tikvice preseći na pola. Za mene samu sasvim dovoljno za tri ručka. Tako sečene tikvice ubacite u šerpu.
Isecite paradajz na krugove. Sada tanje, kad mu bude pala cena slobodno debelo secite, “s prsta”. Jedan red paradajza, da prekrije tikvice. U mojoj šerpici, jedan osrednji paradajz.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Krupno isečen peršun posuti odozgo. Nemojte da štedite. Ovo je pola veze u mojoj šerpici. Dodajte do jedne kašičice morske soli. Zatim sitno isecite beli luk, i pospite preko peršuna. Ja sam koristila u granulama, ipak je ručak u pitanju. Dodajte do jedne kašike maslinovog ulja i do tri kašike vode. Kod mene je bila jedna kašičica maslinovog i jedna kašika vode.
Ništa NE MEŠAJTE. Poklopite. Stavite šerpu na srednju jačinu, i posle 5 minuta smanjite na 1. E, to 1, ako imate 3 podeoka na šporetu. I onda odete nešto drugo da obavite.
Posle najviše 15-20 minuta, tikvice su skuvane, pustile vodu, paradajz i peršun se skoro istopili, kao i beli luk. Sad vam samo fali kutlača i duboki tanjir.
I prijatno! Da, umalo da zaboravim. Najbolje ide uz ribu na žaru, zatim uz belo meso. A može i uz karabatak.
Ramazanski kolačići
Minela Sabanović
Izblendala sam hurme (otprilike šaka) sa šakom lješnjaka i malo vode, da bude mekša smjesa. Oblikvala u loptice i ređala u papirne kalupčiće. Zatim prelila otopljenom crnom čokoladom.
Mlad kupus sa tunom
Jelena Vučetić Donković
Mlad kupus skuvan, ocijeđen i začinjen. Na tiganj bez masnoće ispržena paprika i tunjevina u sopstvenom soku. Kupus je lep začinjen sa dosta bijelog luka i bibera.
Ovaj prelep šareniš u gornjem tanjiru možete za ručak ako ste u restrikciji uz neko meso ili ribu. Ili ako niste u restrikciji možete i za večeru uz meso, ribu, tunu, belanca…..