Idealne za umakanje
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Prošla nedelja i nije bila baš idealna ni “hronere” na društvenim medijima. Mnogi su spojili prvomajske praznike sa oba vikenda, pa je onda bio Đurđevdan….. Tako da su medijima harale slike roštilja, planina, mora…..
Ali smo ipak probrali zanimljive predloge iz fejsbuk grupe “Hrono recepti”.
Klepe
Elvira Isić
Jufka od integralne spelte (brašno, ulje, sol i voda).
Fil od faširne junetine, bijelog luka, himalajske soli i bibera.
Kuhano u slanoj i pouljenoj vodi par minuta.
Preliv od putera, crvene ljute paprike, himalajske soli i domaćeg kajmaka.
Masenica od spelte na pestu od kopriva i oraha
Merjem Zeković
Za masenicu šolja spelte, malo kefira i kisele vode, 1 kašičica praška za pecivo, malo soli i sode. Ispeći, iskidati rukama pa preliti sa malo rastopljenog ulja, sira, kajmaka i maslaca.
Za pesto propržiti nekoliko isjeckanih oraha, dodati mladog luka i koprive i kratko propržiti, dodati malo ulja i kajmaka.
Oni koji su u restrikciji ovu mesenicu mogu da naprave sa kiselim mlekom, puterom i bademima, a da izbace kefirsir i kajmak. Kiselo mleko ne samo u trsto već i preko masenice s puterom.
Musaka od svježeg kupusa i mljevenog mesa
Vesna Jović Marković
- 400 gr mljevenog mesa
- 1 glavica svjezeg kupusa
- 1 glavica crnog luka
- 1 praziluk
- So
- Biber
- Čili paprika u prahu ili tucana
- 2 bjelanceta
- 2dl mineralne vode
- Maslinovo ulje
Luk i praziluk malo izdinstati na ulju dodati mljeveno meso i začine i dinstati dok meso ne bude gotovo. Kupus isjeci tanko kao za salatu i u posebnom tiganju isto proprziti na dozvoljenom ulju i dodati so i biber.
U odgovarajuću posudu staviti prvo polovinu kupusa pa preko mljeveno meso dinstano sa lukom pa opet preko drugi dio kupusa. Umutiti bjelanca sa mineralnom vodom i dodati čili papriku u prahu i preliti musaku.
Peći 30 minuta na 200 stepeni.
Milanzane al ragu
Milica Jović
- 1kg plavog patlidžana
- 800 gr pelata sa komadima paradajza
- 1-2 grančice celera
- 500 gr mlevenog goveđeg mesa
- 1 veći crveni luk
- 2 čena belog luka
- So, biber, origano i bosiljak
- Maslinovo ulje
Patlidžan iseći na šnite, i prokuvati kratko u slanoj vodi, vaditi na ubrus da se ocede. Posebno prodinstati crveni luk na maslinovom ulju, dodati mleveno meso i sitno seckan beli luk, kad se prokrčka dodati kašićicu soli, pola kašičice sveže mlevenog bibera, sitno seckan celer granćicu bez lišća.
Dodati paradajz pelat i krčkati 10 minuta. Na kraju dodati po pola kašicice origana i bosiljka. U nauljenoj vatrostalnoj posudi ređati prvo patlidžan, pa sos i tako tri puta. Na vrhu bude sos. Posuti sa malo bosiljka i origana i peći 45 min na 200° C.
Sladoled od šumskog voća i bademovog mleka
Zvezdana Boss
Dve čaše zamrznutog bobičastog voća i polovina zaleđenog bademovog mleka staviti u blender i izblendati ( ja sam dodala malo i sušene borovnice).
Pečeni pileći file sa čamcima od paprika
Ivana Ivanović
Čamčiće sam napravila tako što sam slojeve iz polutki crnog luka nafilovala isjeckanim paprikama pomiješanim sa bijelim lukom, solju, biberom, limunovim sokom i maslinovim uljem. To sam zapekla u rerni.
Ovi čamčići bi mogli da budu i kompletan obrok ukoliko bi se u smjesu još dodao i pileci file isečen na kockice. Bez crvene paprike odlična večera i u strogoj restrikciji.