Vodila se opasna diskusija kako nazvati ovu poslasticu. I zaključili smo da je ne treba prevoditi. i tako nastade hrono fadž.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Prošle nedelje je bilo baš dosta dobrih jela u fejsbuk grupi “Hrono recepti”.
I ovog puta smo probrali najzanimljivije predloge za sve obroke, od doručka, preko užine, do večere. Ideja nikad dosta.
Pita sa sremušem i ječmom
Zvezdana Šutić
Kore od heljde 4 lista, sremuš veza, oko 100gr kuvanog ječma, 2 jaja, so, biber, 2-3 kašike ajvara, ulje komine masline i susam. Sremuš iseckati, posoliti i pobiberiti. Prvu koru pouljiti, preko druga kora pa ajvar, pa posuti ječam(ostatak od prethodnog doručka), sremuš… Urolati i iseći na 3 santimetra. Poslagati uspravno panjiće u podmazan plehić, zaliti prelivom od jaja i 2 kašike kiselog mleka i peći.
Oni u strogoj restrikciji mogu da preskoče kiselo mleko.
Starinski doručak – pinđur i domaći hlebić
Emilly Stojanovski
Ova kombinacija je dobra za dane posta. Onda kada ne postite uz ovo možete da dodate jaja, suhomesnato ili nešto mlečno.
Recept za pinđur:
Paprike ispečem, stavim u kesi da se ohlade jer se tako lakše ljušte. Paradajz kuvam 5-10 min da omekša i da se kora lakše odstrani. Oljuštim paprike i paradajz. Kad sve to završim iseckam pečene paprike, paradajz isto, iseckam beli luk i sve zajedno u jednu posudu izgmecim. Malo ulje zagrejem i prosipam u pinđur.. Prste da pojedeš!
P.S. U ovaj piđjur možete slobodno da dodate ispečeni plavi patlidžan, ja ga nisam imala kući i nisam stavila. Ali svakako je odličan.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Recept hleb :
3 šolje ražano brašno
1/2 heljdino
Laneno seme
Semenke golice
So
Kisela voda
Prašak za pecivo
Zamesim, pravim forme i pečem 30 -35 minuta na 200 stepeni.
Hačapuri – gruzijski hleb
Zinaida Konjević
Već mesecima želim da ga spravim po hrono pravilima i najzad se danas otisnuh u tu ‘avanturu’. Dakle, odmerih speltinog integralnog brašna dve šolje od bele kafe i šolju raženog integralnog brašna, u to zbrkah dva jaja, tri kašike maslinovog ulja, dve kašike pavlake razmućene u vodi, ceo prašak za pecivo, dva prstohvata soli i pola šolje kisele vode. Prekrih folijom i ostavih pola ure da se odmori i pribere, a ja za to vreme izrendah mocarelu, oceđenu od vode (prvobitno htedoh fetu) nekih 125gr, isto toliko rikota sira i još toliko nekog starog, tvrdog kačkavalja prekrasnog ukusa. To sve izmešah i posolih malo.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Testo sam preručila na radnu površinu i podelila na četiri kugle. Razvaljala tanko jednu i preko stavila onu mešavinu sireva, preklopila drugom razvaljanom kuglom i malo prešla preko oklagijom. Krajeve testa spojila pritiskajući viljuškom. Isto to uradih i sa preostale dve kugle i stavih u friz, za neku drugu priliku. Ne štedite na filu. Jako sam zadovoljna onime što je ispalo.
Za one koji su u restrikciji ovo je baš koplikovano jelo I bolje da koriste samo jednu vrstu sira. Mešanje jaja i mlečnih proizvoda je u restrikciji dozvoljeno jednom u dve nedelje.
Musaka od tikvica, patlidzana i mljevene govedine
Ivana Ivanović
Tikvice i balancan (plavi patlidžan) sam isjekla i ispekla na kratko sa obje strane na tiganju. Ređala sam sloj tikvica, pa sloj balancana. Te slojeve sam posolila i pobiberila. Onda sam stavila sirovu mljevenu govedinu (može i izdinstana, ali ja nisam imala vremena ovog puta), pomiješanu sa zapečenim crvenim lukom, bijelim lukom, solju, biberom, origanom i smoked (dimljenom) paprikom. Odozgo sam poređala ostatak tikvica i to zapekla u rerni.
Crno – beli kolač
Aleksandra Vitković
Tamni deo: 5 manjih jabuka izdinstati na malo vode, u vrelo dodati 10 svežih urmi, ispasirati i dodati 2 kašike čia semenki. Zatim 3 kašike rogača, isto toliko i kakaoa, 3 kašike ulja (suncokretovo hladno ceđeno), 100 gr brusnice. Samleti 130 gr badema i umešati u smesu. Izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 180 oko pola sata. Proveravati čačkalicom.
Beli deo: 250 gr indijskog oraha (odstojalog u vodi preko noći), 4 kašike kokosovog ulja, 1,5 limun, samo sok, 2 kašike kokosovog šećera, malo vode ako je previše gusto. Sve to samleti, pa dodati smesi 100 gr kokosa.
Glazura: 70 gr kokosovog ulja, 2 kašike kakaa, 2 kašičice kokosovog šećera i 2 kašike ulja. Sve otopiti i preliti. Ostaviti sve da se stegne malo.
Ovo nije klasična, svakodnevna užina ali jeste hrono kolač kojim možemo da se počastimo povremeno.
Salata sa ćuretinom
Milica Jović
Salata sa ćuretinom je bila za ručak ali nisam objavila, može i za večeru bez paradajza.
Zelena salata, zelena paprika, krastavac, čeri, ćureći file, maslinovo ulje i so. Oni van restrikcije jedu paradajz i za večeru.