Tirit pita

05/11/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Tirit, takođe poznat kao triti na zapadu, je jeftino, zdravo i zasitno tursko jelo pripremljeno da se izbegne rasipanje suvog hleba i jeftinih delova životinja ili ostatka mesa od nekog drugog jela. Pripremala se namočenjem lomljenog hleba u bujonu pripremljenom od kuvanja mesa dok se a dobijena mešavina začini dodadtno mlevenom paprikom i lukom.

Kod nas se sprema malo drugačije. Sa jufkama, korama, pa čak u novije vreme i tortiljama. Mi smo je pravili sa heljdinim korama a ideju je naravno imala Snežana.

Pogledajte kako smo pravili tirit pitu s piletinom i još svašta nešto:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2843126825698534/

Po nekim receptima, tirit spremaju i sa mlincima, ali i sa pečurkama koje dodaju piletini. Mi smo je ovako spremili.

Potrebno vam je:

  • 500 kg kora
  • 1 kg kuvane piletine
  • 120-150 gr otopljenog putera
  • Začini po želji

Piletinu skuvajte sa povrćem i začinima. Kako smo pravili dve pite sa piletinom kupila sam tri veća bataka, veće pileće grudi sve sa kostima i kožom, kao i jednu šiju da da ukus supi i ostatku mesa. Oprala sam ih, ubacila u šerpu, dodala zrna bibera, 2 lista lovora, dve šargarepe i jedan crveni luk. Naravno i soli.

Ujutru sam očistila meso od kože i kostiju i naseckala. Šargarepu i luk smo izvadili, oni su kasnije završili u drugoj supi za večeru. Ja sam van restrikcije, hvala bogu nisam dijabetičar pa šargarepu jedem i sirovu i kuvanu. Posebno što beta karoten može da se izvuče samo iz termički obrađene šargarepe.

Tada smo podelili meso na dva dela i ostavili kilogram za tirit. Kako crnog tako i belog mesa.

Supu smo dodatno začinili goranski začinom, a vi možete mlevenom paprikom i čim god želite. Da dobijete bistru supu po vašem ukusu. Ali neka bude jači ukus nego kada biste samo nju jeli pošto će se pomešati sa piletinom i korama. A ova pita, odnosno tirit ne sme da bude blagog ukusa kada prvi zalogaj stavite u usta. i sami znate, ni meso nije ukusno ako baš ničin nije začinjeno a kamoli pita.

Namažite pekač puterom. Stavite tri reda kora, svaki red dobro namazati namazati puterom pa na treći pospite deo piletine. Tako ređajte  dok ima piletine i kora. Na kraju staviti tri reda kora.

Isecite pitu na kocke i dobro premažite puterom. Pecite na 200 stepeni dok tirit ne porumeni.

Izvadite pitu iz rerne i polako prelivajte supom pitu, odozgo i po presesecima. Da bude što sočnije. Ali da se navlaži a ne da bukvalno pliva u supi.

Vratite u rernu na još desetak minuta. I to je to.

Prijatno!

Pročitajte još:

Sirenjaci – stari srpski zalogajiOstavite komentar