Za mene je ovaj recept pravo otkrovenje!
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Tirit, takođe poznat kao triti na zapadu, je jeftino, zdravo i zasitno tursko jelo pripremljeno da se izbegne rasipanje suvog hleba i jeftinih delova životinja ili ostatka mesa od nekog drugog jela. Pripremala se namočenjem lomljenog hleba u bujonu pripremljenom od kuvanja mesa dok se a dobijena mešavina začini dodadtno mlevenom paprikom i lukom.
Kod nas se sprema malo drugačije. Sa jufkama, korama, pa čak u novije vreme i tortiljama. Mi smo je pravili sa heljdinim korama a ideju je naravno imala Snežana.
Pogledajte kako smo pravili tirit pitu s piletinom i još svašta nešto:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2843126825698534/
Po nekim receptima, tirit spremaju i sa mlincima, ali i sa pečurkama koje dodaju piletini. Mi smo je ovako spremili.
Potrebno vam je:
- 500 kg kora
- 1 kg kuvane piletine
- 120-150 gr otopljenog putera
- Začini po želji
Piletinu skuvajte sa povrćem i začinima. Kako smo pravili dve pite sa piletinom kupila sam tri veća bataka, veće pileće grudi sve sa kostima i kožom, kao i jednu šiju da da ukus supi i ostatku mesa. Oprala sam ih, ubacila u šerpu, dodala zrna bibera, 2 lista lovora, dve šargarepe i jedan crveni luk. Naravno i soli.
Ujutru sam očistila meso od kože i kostiju i naseckala. Šargarepu i luk smo izvadili, oni su kasnije završili u drugoj supi za večeru. Ja sam van restrikcije, hvala bogu nisam dijabetičar pa šargarepu jedem i sirovu i kuvanu. Posebno što beta karoten može da se izvuče samo iz termički obrađene šargarepe.
Tada smo podelili meso na dva dela i ostavili kilogram za tirit. Kako crnog tako i belog mesa.
Supu smo dodatno začinili goranski začinom, a vi možete mlevenom paprikom i čim god želite. Da dobijete bistru supu po vašem ukusu. Ali neka bude jači ukus nego kada biste samo nju jeli pošto će se pomešati sa piletinom i korama. A ova pita, odnosno tirit ne sme da bude blagog ukusa kada prvi zalogaj stavite u usta. i sami znate, ni meso nije ukusno ako baš ničin nije začinjeno a kamoli pita.
Namažite pekač puterom. Stavite tri reda kora, svaki red dobro namazati namazati puterom pa na treći pospite deo piletine. Tako ređajte dok ima piletine i kora. Na kraju staviti tri reda kora.
Isecite pitu na kocke i dobro premažite puterom. Pecite na 200 stepeni dok tirit ne porumeni.
Izvadite pitu iz rerne i polako prelivajte supom pitu, odozgo i po presesecima. Da bude što sočnije. Ali da se navlaži a ne da bukvalno pliva u supi.
Vratite u rernu na još desetak minuta. I to je to.
Prijatno!
Pročitajte još: