Odličan ručak, a sledeći dan još bolji doručak od onoga što je preostalo
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Za mene je proleće počelo onda kada je pala cena tikvicama. Alo, 250 dinara za kilogram?! Osećala sam se kao da živim u Londonu, ali bez plate koja ide uz to. Ok, ni sad nisu baš jeftine, ali su pristupačne i mogu reći da je sezona otvorena. Retko dobro povrće, koje nema mnogo kalorija, koje može da se jede i sirovo i termički obrađeno, i koje savršeno upija ukuse oko sebe. Može da se puni, da se stavlja u salatu, da ubacuje u testa, pravi musaka sa njim, supe, čorbe….šta god poželite.
Za ovo jelo vam je potrebno:
- 2 tikvice
- 1 veći pileći file
- mladi luk
- so, bibver, malo karija
- kapika ili dve kisele vode
- svež peršun
Tikvice sam dobro oprala, odsekla krajeve i prepolovila ih. zatim sam izdubila unutrašnjost. Pileći file sam iseckala na kockice i ubacila u blender sa “mesom” tikvica. Dodala sam iseckan mlad luk, začine, malo maslinovog ulja i kisele vode. I sve samlela u blenderu.
Napunila sam tikvice i stavila ih na pek papir, a zatim i u zagrejanu rernu. Pekla sam ih na 220 stepeni (moj omiljeni podeok) nekih pola sata.
Kada se ugvatila fina korica odozgo, izvadila sam ih i posula iseckanim svežim peršunom. A onda i polila sa malo limunovog soka. Šta da radim kad ga obožavam i čini mi se da je svako jelo sa njim 100 puta bolje.
Prijatno!
Zelela bih da primam na e-mail vase savete I recepte. Pozdrav Maja Nikolova.
Imate na naslovnoj strani deo za prijavu za dobijanje maila. Ukucajte svoje podatke i sačekajte mail da potvrdite.
Ana, da li ste pileci file obradili termicki pre punjenja?
Ne, nisam, samo sam napunila. Žurila sam 🙂 Vi možete, tako će vam biti rastresitije meso.
Kapika ili dve kisele vode? Ne razumem koliko bih tacno trebala da stavim kisele vode? 🙂 Hvala i pozdrav
Stavite kašiku.
Tikvice niste pre toga oljustili?
Ne, skoro nikad ih ne ljuštim. Samo ih dobro operem i ako ima fleka, njih skinem nožem.
Da li sme ovo jelo u restrikciji?
Može.
Kako da naručim vašu knjigu?
Možete preko sajta Vulkana. samo ukucajte u Google.