Tigrasta orijentalna piletina

04/11/2015

Tigrasta piletina s

Kuva i piše:
Milena Milićević

Milena Milicevic profil-s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kada se samo setim da pre jedno desetak godina, nisam mogla da liznem ljuto, uvek se nasmejem. Danas ni jedan dan ne može da mi prođe bez nečega što je hot. Kako sam inače sklona preterivanju, onda ne znam kada je dosta sa ljutim, a prag za ljutinu mi se stalno smanjuje, pa u društvu vole da kažu kada ja za nešto prokomentarišem da nije ljuto, to je….za plakanje 🙂 .

Ipak, da ne bih imala problema, kontrolišem se, ali jednostavno volim ljutu i pikantnu hranu. Zato je ovo pile namenjeno za „sladokusce“. Eksperimentišite sa začinima po sopstvenom ukusu, a ja nudim ovu kombinaciju.

Možete ovo primeniti i na komade piletine, a ja nekako volim da ponekada ispečem celo pile, pa sam mirna za ručak a svakako i za večeru nekoliko dana.

Orijentalno pile

– Celo pile
– Dve kašičice chili explosion ( kupila sam je pod tim imenom u bio špajzu)
– Dve kašičice kurkume
– Dve kašičice djumbira u prahu
– Dve kašičice mlevenog kumina
– Dve kašičice karija
– Kašičica belog luka u prahu
– Kašičica ruzmarina
– So i biber
– Ceo limun

Kada ste oprali pile, mešavinu ovih začina utrljajte u celo pile, malo i unutra. Pekla sam sa kožicom, zato nisam koristila dodatnu masnoću. Ideja je, sledeći put isprobavam, da sa malo putera sve ovo utrljam i ispod kože.

Kada je pilence bilo extra „upakovano“ u orijentalnu bundicu, u pile sam stavila ceo limun ( ja ih prvo potopim u rastvor sirceta i sode bikarbone, a posle ih još dodatno operem sapunom) i pleh prekrijem folijom. Pečem ga pola sata na 220, a posle skinem foliju. Pile pecite do željene „tvrdoće“, odnosno ako volite mekše kraće, još možda pola sata ( naravno dužina pečenja zavisi i od veličine pileta), a kako ja volim extra reš ja sam pekla oko 45 minuta na 220.

Limun izvadite i možete ga pojesti, kremast je i very ukusan, a pile je povuklo šmek. Sledeći put probaću sa mandarinom, kažu da je ekstra.

Meni je ova mešavina začina bila extremno ukusna i pile je baš dobilo super šmek.

Prijatno.Ostavite komentar