Tetkini štapići

16/09/2016

Stapici 1 s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Recept je jednostavan, nekoliko puta pisan i pretpostavljam da na blogu ima već dovoljno štapića, ali gde god da ih postavim, od Instagrama do stola u kući, svi bi recept. Valjda ljubav uradi svoje,pa izgledaju…za zaljubiti se 🙂

E, onda sam odlučila da vam olakšam nalaženje recepta, a kako bi drugačije nego kod TETKE na blogu. Mislim, tetka zato što ste neku drugu tetku prozvali keva, a za mene je hrono keva ova, jedna. A pošto joj drpiste tutulu (izdajnici), a nije baš ni mnogo mlada da je krstim hrono-seka, ostaje tetka, ako ništa Reljina sigurno!
Ovako, tetkini:

  • 90 gr speltinog brašna
  • 90 gr ovsenog brašna
  • 3/4 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica krupne morske soli
  • 1 kašika mlevenog pečenog badema
  • 1 kašika mlevene pečene golice (ovo nije obavezno,pravila sam i samo od brašna)
  • 110 ml vode
  • 2 kašike maslinovog ulja (jednom sam i to zaboravila i fenomenalni su bili)
  • pečeni susam za valjanje (štapići se kratko peku tako da se sirovi ne bi ispekao a ovaj pečeni se ne prepeče)

Izmešaju se suvi sastojci, osim susama. Doda im se ulje i voda. Umesi se srednje tvrdo testo. Izruči se na pobrašnjenu podlogu, doda se brašna po potrebi ako se lepi, mada ne bi trebalo, mere su ok, više puta kombinovala i pravila.

Ostaviti da odmori 15-ak minuta. Odvajati, koliko je moguće, jednake delove i između dlanova valjati štapiće i malo nakvašenim rukama oblikovati i valjati u susam. Meni nikada ne ispadnu iste dužine jer mi to i nije bitno ali sam obećala Jasni merenje ONIH dedinih 60 gr, pa sam merila one koji su iste dužine te i vama da olakšam: dakle, ako vam je to važno nekih 15cm sa pola cm debljine izvlačite ili kako volite.

A Jasna za tebe: 5 tih od 15cm i pola cm debljine imaju 60gr. Dakle,Delabovci 5 štapića dozvoljeno, restrikcija dozvoljeno koliko hoćete, ostali takođe, te ispunjavam sve uslove za puštanje recepta na blog. A Boga mi i puštanje recepta petkom,kad neki možda poste.

Stapici 2 s

U rernu koja je zagrejana na 200 C staviti pleh u koji ste na pek papir ređali štapiće. Moj pleh je kratak, jer je šporet onaj ”totalno moderan” pa nema šansi odjednom da stanu svi. Pečem iz dva puta. Peku se 15 minuta,nemojte da ih prepečete jer kako se hlade ionako postaju hrskavi i ja ih držim u kutiji po par dana,ne postanu tvrdi ni bajati. E sad, ovi danas su pravljeni kod mame i tate i tu ne izdržava ni par sati koliko god plehova da ispadne.

Još jednom, ovo je sve mnogo lako i brzo i nemojte deci da kupujete grisine, pliz!

Ne znam koju će fotografiju Ana staviti, ali ako vidite ajvar (Delabovci žmurite), na blogu je moj recept i za njega. Ako vidite humus, sigurno ima i toga na blogu a i ne sumnjam da ste ga već pravili. Moj je baš jednostavan, takav najviše volim: konzerva gotovih leblebija, kašika limunovog soka, kašičica kima, kašičica belog luka u prahu (ili čen svežeg belog luka), kašičica krupne morske soli, kašika tahinija,vode iz konzerve u zavisnosti koliko volite da bude gust. Ja ne dodajem maslinovo ulje pre serviranja, a vi po želji. Sve zajedno izblendirati dok se ne dobije kremasta struktura, gustine koju želite. Servirati posuto susamom i malo maslinovog ulja. Prijatno!5 komentara

Ostavite komentar