TEST: Italijanski zalogaji koje morate da probate

07/03/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Za ove zalogaje koje sam spremila postoje dva krivca. Prvi krivac je Jelena Cocco. Simpatična “hronerka”, srpsko – italijanske krvi, koja živi u Monci i skoro svaki dan nas obraduje specijalitetima iz tamošnje kuhinje. Obavezno mi pođe voda na usta kada vidim sliku ili krenem da čitam njen recept.

Drugi krivac je firma Zlatiborac.

Blog o hrani ili food blog je spoj moje tri najveće ljubavi: pisanje, kuvanje, klopanje, odnosno isprobavanje novih ukusa.

Pored toga što uživam da radim na njemu, da ponešto i zaradim, imam priliku da testiram nove proizvode i stalno dobijam slasne poklone. A pokloni u vidu zalogaja se ne odbijaju. Ukoliko, naravno, imaju smisla.

Ovog puta sam dobila paket pun đakonija koje volim, drvenih dasaka i pomagača u kuhinji, ali i Zlatiborčev nov proizvod – mortadelu.  A ako sam već odlučila da je testiram, onda sam to napravila u velikom stilu – sa mnoštvom tradicionalno italijanskih zalogaja.

A tu mi je malo pomogla i Jelena, koja mi je poslala recept za fokaču koju do sada nismo pravili, a koja se kod njih skoro pa obavezno jede uz mortadelu. Ovaj čuveni italijanski specijalitet uglavnom se pravi od 100 % svinjskog mesa, kao što je slučaj i sa ovom mortadelom, u koju se dodaje prethodno odvojena mast i te kockice, ili krugovi, su uvek vidljivi. Pored masti, u nju se često dodaje biber, pistaći, beli luk, različite bobice, anis, korijander…

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Kako sam htela da napravim više italijansko, a manje srpsko jelo, jer je dobro isprobavati različite stvari, na Jelenin nagovor sam se odlučila za pistaće, jer se fantastično slažu sa mortadelom. Oni koji prate pravila restrikcije, iz recepta mogu da ih izbace i zamene, recimo, semenkama bundeve. Sigurna sam da će fokača i tako biti odlična, a onda kada izađete iz restrikcije probajte i ovu, originalnu varijantu. Neverovatno je dobra.

Schiacciata di pistacchio

Jelena u nju ne stavlja prašak za pecivo jer voli kada je hrskava, ja sam dodala jednu kašičiu. Vi probajte obe varijante pa izaberite koja vam je bolja.

Ova fokača ne samo što se jede uz mortadelu, već se često i pravi sa njom. Ukoliko odlučite da dodate delikates, onda ga nseckajte sitno I ubacite barem tri pune kašike u smesu. Ali šunku naseckajte na male kockice da je osetite kada zagrizete.

Potrebno vam je:

  • 1, 5 šolja integralnog speltinog brašna + za radnu ploču
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • 1 puna kašika seckanih pistaća
  • 1/4 šolje maslinovog ulja + za premazivanje
  • 1/2 šolje tople vode
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat morske soli
  • 70 gr mortadele seckane na kockice (opciono)

* Šolja je ona od 200 ml zapremine

U ovu fokaču ponekad dodaju i narendanu koru od pomorandže, ja sam je preskočila. Naravno, umesto pistaća, ukoliko ste u restrikciji, možete da stavite i suncokret, susam ili bademe. Pa čak i lešnike. Šta god da izaberete, a ja sam izabrala pistaće, isecite krupnije.

Fokača sa pistaćima

U činiji pomešajte brašna, so i pistaće (odnosno šta ste već izabrali). Tad možete da dodate i komadiće motardele.

Fokača sa mortadelom i pistaćima

Tada  možete da dodate i prašak za pecivo ili probati bez njega. Kao što Jelena voli. Dodajte ulje i vodu i kašikom zamesite testo. Zatim dodajte još malo brašna na radnu ploču i zamesite veoma mekano i glatko testo. Razvucite što tanje oklagijom, ali ne preterujte da vam se fokača ne bi pocepala dok je prenosite. Prebacite je na pek papir koji ste stavili u pleh pa prstima razvucite još malo. Premažite je maslinovim uljem i stavite u zagrejanu rernu.

Jelena ovu fokaču peče 15 minuta na 175 stepeni. U mojoj rerni tako niske temperature ne funkcionišu, pa sam je pekla na 200 stepeni, između 15 i 20 minuta.

Pored fokače pripremila sam malo maslina sa ruzmarinom, ali još nešto italijansko. Oni su poznati po mocareli, rikoti, parmezanu, marskaponeu, ali, kao i svi u svetu, posebnu pažnju daju klasičnom kozjem siru.

Kozji sir zapečen sa začinima i paradajz sosem

  • 1 konzerva seckanog paradajza
  • 120 gr kozjeg sira
  • Prstohvat čilija
  • Prstohvat seckane suve ljute paprike
  • Prstohvat origana

Koristila sam masniji kozji sir, ukoliko pratite pravila restrikcije možete i mlađi. Paradajz možete pre pečenja da skuvate sa začinima pa da zalijete sir njime. Il, ako nemate vremena, da paradajz jednostavno sipate u činiju za rernu, u sredinu ubacite parčiće kozjeg sira i sve prekrijete sa malo začina.

Činiju ubacite u rernu i sve zapecite. Gotovo je kada paradajz počne da ključa a sir počne lepo da se otapa.

Sir sa pestom i mortadelom

A kako mi je ostalo još 150 grama kozjeg sira i dosta mortadele, napravila sam još jedan namaz.

Potrebno vam je:

  • 150 gr kozjeg sira
  • 2 kašike mineralne vode
  • 70 grama mortadele
  • 2 – 3 šake rukole
  • šaka badema
  • sok od 1/2 limuna
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • Prstohvat morske soli
  • 1 čen belog luka

Da bi pesto bio više italijanski trebalo bi staviti pinjole. Ali ih nisam imala, a i pesto je ovako skroz hrono i po pravilima restrikcije.

Sir izgnječite i malo razredite sa kiselom vodom da podseća na krem.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

U blender stavire rukolu, bademe, beli luk, maslinovo ulje i sok od limuna. I sve sameljite, ali nemojte dodavati još tečnosti (ulja ili limunovog soka) da biste dobili pastu. Lepše je kada badem i luk ostanu tu i tamo krupnije samleveni i da pasta bude baš gusta i krckava. Ostavite jedu punu kašičicu sa strane pa pesto pomešajte sa sirom.

Mortadelu iseckajte na sitne komadiće pa je pomešajte sa sirom i pestom ali opet malo ostavite sa strane.

U neku manju činiju stavite prozirni celofan, pristisnite ga uz ivice pa namažite sa malo maslinovog ulja. Sipajte smesu, dobro pritisnite da lepo popuni činiju. Zatim je okrenite na neku dasku, prstima pritisnite celofan koji viri, a zatim odvojite činiju. Ostaće vam lep polukrug. Ukrasite ga kašičicom pesta, malo naseckane mortadele i jednim naseckanim bademom. Okolo pospite još malo rukole.

I samo da napomenem, ovaj krem je najbolji kad pre jela odstoji jedan dan u frižideru. Svi ukusi se savršeno pomešaju i mnogo je lep kada je malo hladan.

Opasno dobar doručak! Svi smo zaslužili da se ponekad dobro častimo.

 



Ostavite komentar