Terapija hlebom

07/08/2017

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Čak i ako ne volite da jedete peciva ili hleb, mešenje, kombinovanje, isčekivanje tek ispečenog blaga, mislim da u svim kreativnim ljudima budi neki poseban osećaj. Ja sam taj čovek, da ne kažem žena. Umetnička duša, koja voli da se igra bojama, tkaninama kada je oblačenje u pitanju, nesvakidašanjim i nespojivim kombinacijama, kada je prostor u pitanju, ali i spajanje neobičnog, nesloživog, igranje oblicima, ukusima, udovoljavanje sebi i drugima….to je magija kuvanja, a pre svega mešenja.

Hrono hlebovi se uglavnom ne mese, ako govorimo o klasičnom mešenju. Uglavnom se smesa varjačom umuti, ostave se da stoje ili ne, istresu u kalup ili pleh, možda udari neka šara nožem ili ga oblikujete u elipsu ili krug i to je to. Ali tu su i zanimljivi oblici peciva, koji svaki dan osvanu, pa shvatite da zaista ima nečeg magičnom u ulaganju truda da hleb ili pecivo budu maštoviti, bez obzira što će brže nestati nego što su nastali.

Mene je uvek seckanje, mućenje, kuvanje, mešenje, ali i jedenje smirivalo. Ne mogu baš da kažem da to volim stalno da radim, trenutno sam u takvoj mogućnosti, ali uživam kada se tome posvetim. Tak je bilo i danas, kada sam dobila ideju za ovaj hleb. Nisam pogrešila, a mislim da nećete ni vi.

Potrebno vam je:

 • 1 šolja speltinog brašna
 • 1 šolja raženog brašna
 • 1 šolja ječmenog brašna
 • 1/2 šolje mlevenog lana (meljite ga neposredno pre stavljanja u hleb ili semenke potopite preko noći u vodu)
 • 3 kašike čia semenki
 • 3 kašike kima (izbacite ga ili smanjite ako ne volite, ali on daje šmek)
 • 1 do 2 kašičice krupne morske soli
 • 4-5 kašika maslinovog ulja
 • 1 šolja surutke (ja sam imala domaću, a vi možete da koristite i kupovnu)
 • 1 šolja tople vode
 • 1 prašak za pecivo
 • pola kašičice sode
 • 1/2 soka od limuna

Brašna možete i da kombinujete, ali mešavina ova tri daje orašastu notu hlebu. Spojite suve sastojke, dodate vlažne. Sto se tiče surutke, ja sam imala domaću ( pisaću jednom i o tome, jer mama ili ja kod kuće pravimo povremeno sir od domaceg kozjeg mleka, veoma je jednostavno), Ako koristite kupovnu, ona je slana pa smanjite količinu soli, moja je bila neslana. Blagodeti kozje surutke su višetruke i veoma značajne, zato je koristite kada god možete. Smesa je lepljiva i gusta, ali nikako tvrda. Ostavite napolju preko noći ili dana, svakako je bolje da stoji bar 6-7 sati, najbolje bar 12, zbog fermentacije brašna – vode – surutke.

Kod mene je stajao popodne, noć i pekla sam ga sledećeg dana. Dodaja sam pre pečenja jednu kesicu praška za pecivo, limunov sok i sodu, ali ova dva možete i da preskočite. Stavila sam u pleh na papir za pecenje, oblikujte kako želite i debljinu koliko želite. Rernu sam prvo zagrejala na 250, stavila pleh, pekla sat vremena, možda malo duže. Pekla sam pola sata na 210, a onda smanjila na 180 do kraja pečenja. Test čakčalicom je uvek poželjan :). Ako pravite manju pogaču-hleb, pecite kraće.

Izvadite ga iz pleha, zavite u krpu, naslonote uspravno na sid ili neku površinu ( to me je naučila mama a nju moja baka) Postojao je neki poseban razlog zašto se hleb i pogače nisu hladite horizontalno, nego ovako uspravno. Ja to činim i dan danas.

Hleb je divno krckav, korica mu je malo deblja što je divno, unutra je prozračan i vazdušast, a ukus orašast. Uživajte 🙂

Život je tako jednostavan – zaista. Prizeman primer je upravo ispečen hleb, koji je ukusan, me učini veoma srećnom i zadovoljnom. A zamislite kada bi to primenjivali na sve segmente života <37 komentara

 1. Kada se tek ispecen hleb postavi uspravno korica se ravnomerno hladi pa bude hrskava, ako bi jedna strana bila spustena na neku povrsinu para ne bi mogla da se oslobodi sa poklopljenje strane pa bi nakvasila donju stranu hleba i korica bi bila gnjecava.

Ostavite komentar