Ovo je bio pravi vanrestriktivni, bezmesni ručak. I prijalo je, za promenu. Običan grašak, i …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Za dobar ručak vam je nekad potrebno samo dobro parče mesa. I skoro ništa drugo. Možda malo začina.
Ovog puta je u pitanju teleća plećka.
Operete komad mesa i stavite ga u nauljenu vatrostalnu tepsiju, ili koju već imate. Nožem napravite rupice pa u njih ubacite beli luk. Meso posolite i pobiberite i dodate origano. A onda sve malo zalijete belim vinom. Poklopite i pravac rerna.
Peče se na 220 stepeni (otprilike, zavisi od rerne) dok meso ne počne da se maltene raspada kada ga ubodete viljuškom. Teletina je mekana i greota je izvaditi je iz rerne dok ne dođe u taj stadijum.
Pred kraj pečenja, otkrijte meso da se uhvati blaga korica, ali pazite da ga tako ne pečete predugo, jer bi moglo i da se presuši.
Uz ovakvo meso, ne treba vam ništa osim sveže salate.
Prijatno!
Draga Ana, sta bi mi bez vasih sjajnih recepata :). Upravo sam zavrsila sa teletinom, upotrebila sam but umesto plecke, bilo je malo suvlje ali nista manje ukusno, pred kraj sam dodala kolutove tikvice tako da sam imala i prilog. Naime, ja sam ovom prilikom koristila obicno suncokretovo ulje za podmazivanje vatrostalne cinije, ne znam da li sam mnogo pogresila? I sta vi od ulja preporucujete za ovakva jela?
Hvala unapred. 🙂
Iskreno, svinjsku mast. I to tanak sloj, jer će meso pustiti svoje. Doduše, but je suvlji, ali kod plećke nema greške.
Ana, mozete li odprilike reci koliko se dugo pece? Hvala
Teletina mnogo brže omekša od ostalog mesa. Ali ovakva pečenja bi treba peći barem dva do tri sata da bi bila zaista sočna. Svinjetinu pečem mnogo duže.