Kuva i piše: Ana Anufrijev Pre izvesnog vremena obećala sam redovno …
Kuva i piše:
Ružica Ruz
A sada da podelim recept za ovo jednostavno i brzo jelo koje sam spremala pre dva tri dana, zapisala i fotografisala čisto da ne zaboravim, po drugi put u svojoj avanturi kuvanja.
Eto sta je dobra inspiracija, mislim na ovaj sajt 🙂
Videla sam recept “sarmice od kelja” pa me to podsetilo da pošaljem ovaj moj.
Kelj, avokado, teletina
Treba vam:
- 1 glavica kelja
- 2 glavice crvenog luka
- 5 čena belog luka
- Pola limuna
- 500 gr teletine, šnicle
- malo dijon senfa
- 1 avokado
Uzela sam glavicu kelja, 2 glavice crvenog luka, 5 čena belog luka i sve iseckala. Prethodno veče sam u oko 500 grama telećih šnicli utrljala malo dijon senfa i stavila ih u frizider.
Sledeći dan sam u zemljanu posudu sipala malo ulja ubacila kelj, crveni i beli luk, začinila sa malo morske soli i pokrila folijom. U drugu zemljanu posudu sam takođe sipala na dno malo ulja, poslagala šnicle i poklopila.
Stavila sam posude u rernu, lagano zagrejala i ostavila, čini mi se, oko 45 min na 180-200 stepeni. U međuvremenu sam ispasirala jedan avokado.
Kada je bilo gotovo, izvadila sam iz rerne i u posudu gde je kelj iscedila pola limuna. Meso je pustilo svoje sokove tako da nisam dolivala vodu tokom pečenja, bilo je sočno iako sam brinula, jer se sa teletinom nikad ne zna.
Servirala sam na tanjir meso, kelj i avokado. Slike su u prilogu. Ispala je dobra kombinacija. Ovo je jedno veoma jednostavno i brzo jelo.
P.S. Posto je glavica kelja bila veca od posude u kojoj sam spremala ostalo mi je iseckanog kelja.
To sam iskorisitla sledeći dan tako sto sam kelj posolila (morska so), iscedila malo limuna, dodala iseckan paradajz i iseckano belance od jaja. Bila je odlicna salata. I odlična večera.