Teleći ratatuj

28/05/2015
Kuva i piše:
Mirjana Đurđević

Mirjana profil 200

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ratatuj (Ratatouille) je tradicionalno provansalsko jelo od povrća koje se služi toplo, hladno, podgrejano, s mesom, bez mesa… ukratko – provansalski lonac. Prvi put sam ga jela pre više od dvadeset godina u Americi, sa ovčetinom, spremala ga je jedna prava Francuskinja, uz to i pobornica (tadašnje) zdrave ishrane, koja je u to vreme potpuno isključivala so. A uključivala masnu ovčetinu – preteča hrono ishrane?

Tako da su mi prvi utisci bili podeljeni – bilo je to nešto izvanredno i bljutavo u isto vreme. Ja, naravno, solim. I pravim ga čim se na pijacama pojave prve tikvice i plavi patlidžani. Najređe ga pravim bez mesa, ali je i tada izvrstan prilog. Ono što je najbolje – nema nijednog vanrestriktivnog sastojka. Ako ga spremite bez mesa, ili sa piletinom, može biti i večera. Živite opasno, malo paradajza vam sigurno neće naškoditi.

Potrebno vam je:

(za tri osobe)

  • Luk crni i beli, može da se doda i praziluk
  • 500-600 gr mesa pogodnog za kuvanje (teleći/juneći pauflek ili ribić, pileći bataci i karabataci, jagnjetina… jedino ga nisam pravila sa svinjetinom)
  • Jedan plavi patlidžan
  • Dve srednje tikvice
  • Dve paprike
  • Dva-tri oguljena paradajza
  • Začini (provansalska mešavina, ili bosiljak, majčina dužica, origano… po izboru)
    So, biber

Izdinstati luk, u njega dodati na kockice isečeno meso. U ovom slučaju teleći pauflek. Dok se meso dinsta iseči na veće kockice plavi patlidžan i tikvice. Recimo ovako, mada sam viđala i ratatuj u kome su kolutovi patlidžana.

Ratatuj 1 sRatatuj 2 s
Povrće posoliti i ostaviti u odvojenim posudama da pusti vodu.

Kada meso odmekne, ocediti patlidžan i dodati ga mesu, da nastavi da se dinsta. Po potrebi doliti malo vode. Malo! Posle penaestak minuta dodati, oceđene tikvice, i iseckane paprike. Reznobojne paprike će ratatuj vizuelno obogatiti, ali za to ćemo sačekati jesen. Na kraju dodati oguljen i isečen paradajz. (Paradajz je još uvek preskup a neukusan, pa je poslužio i tomatino.)

Začiniti po želji i ostaviti da se krčka oko jedan sat.

Voilà!

Ratatuj 3 s1 komentar

  1. Patlidzan i tikvice niste ogulili prvo pa onda seckali na kockice? Sta je provansalska mesavina? 🙂

Ostavite komentar