Kuva i piše: Ana Ćubela Plavi patlidžan ne spada u naše tradicionalne …
Kuva i piše:
Mirjana Đurđević
Ratatuj (Ratatouille) je tradicionalno provansalsko jelo od povrća koje se služi toplo, hladno, podgrejano, s mesom, bez mesa… ukratko – provansalski lonac. Prvi put sam ga jela pre više od dvadeset godina u Americi, sa ovčetinom, spremala ga je jedna prava Francuskinja, uz to i pobornica (tadašnje) zdrave ishrane, koja je u to vreme potpuno isključivala so. A uključivala masnu ovčetinu – preteča hrono ishrane?
Tako da su mi prvi utisci bili podeljeni – bilo je to nešto izvanredno i bljutavo u isto vreme. Ja, naravno, solim. I pravim ga čim se na pijacama pojave prve tikvice i plavi patlidžani. Najređe ga pravim bez mesa, ali je i tada izvrstan prilog. Ono što je najbolje – nema nijednog vanrestriktivnog sastojka. Ako ga spremite bez mesa, ili sa piletinom, može biti i večera. Živite opasno, malo paradajza vam sigurno neće naškoditi.
Potrebno vam je:
(za tri osobe)
- Luk crni i beli, može da se doda i praziluk
- 500-600 gr mesa pogodnog za kuvanje (teleći/juneći pauflek ili ribić, pileći bataci i karabataci, jagnjetina… jedino ga nisam pravila sa svinjetinom)
- Jedan plavi patlidžan
- Dve srednje tikvice
- Dve paprike
- Dva-tri oguljena paradajza
- Začini (provansalska mešavina, ili bosiljak, majčina dužica, origano… po izboru)
So, biber
Izdinstati luk, u njega dodati na kockice isečeno meso. U ovom slučaju teleći pauflek. Dok se meso dinsta iseči na veće kockice plavi patlidžan i tikvice. Recimo ovako, mada sam viđala i ratatuj u kome su kolutovi patlidžana.
Povrće posoliti i ostaviti u odvojenim posudama da pusti vodu.
Kada meso odmekne, ocediti patlidžan i dodati ga mesu, da nastavi da se dinsta. Po potrebi doliti malo vode. Malo! Posle penaestak minuta dodati, oceđene tikvice, i iseckane paprike. Reznobojne paprike će ratatuj vizuelno obogatiti, ali za to ćemo sačekati jesen. Na kraju dodati oguljen i isečen paradajz. (Paradajz je još uvek preskup a neukusan, pa je poslužio i tomatino.)
Začiniti po želji i ostaviti da se krčka oko jedan sat.
Voilà!
Patlidzan i tikvice niste ogulili prvo pa onda seckali na kockice? Sta je provansalska mesavina? 🙂