Tart sa paradajzom

04/10/2015

Izvrnuta torta 2 s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Neeee, nisam zaboravila ovog vikenda da vam umesim hleb sa nekim NERVIRAJUĆIM sastojkom, nego mi je jutros na pijaci nekako bilo žao što polako prolazi sezona paradajza :(. Znaaam, znam, imamo ga poslednjih godina tokom cele godine (kakvog god i odakle god) ali bez predivnog jabučara, volujskog srca, šljivara…jednostavno nije to to…Osim toga, pošto umlatiste onoliku mlaćenicu (ma haaaa) gre’ota da vam toliki mirisni puter sedi besposlen u frižideru ili NE DAJ BOŽE navede na pravljenje kolača (na primer) ili torte ili …aha gde stadosmo!? Paradajz! Da!

E pa onda da ga ispratimo kako dolikuje.

Ovo je inače francuska ”seljačka” PITA sa paradajzom koju bih ja prekrstila u TART, jer su kod nas pite nešto drugo, a sa ovim ”prhkim” testom ja uglavnom povezujem quiche ili tart s tim što bi sad neki CHEF odcoktao na moju podelu quiche-tart koja zvanično i ne postoji, pa sam ja odavno ODLUČILA da mi je quiche ONO u šta naseckaju sve živo i neživo po frižideru na]eno te ga naliju jajima, mlekom, pavlakom plus narendavanje sira preko i SITO I VESELO! A tart mi je uvek bio nekako suptilniji…neki kremić, neko voće i to je to…neki kremić, neki paradajzić i baš je SELJAČKI TRES CHIC !

Dakle:

  • 2-3 velika paradajza (zrela, mesnata, divna, preeedivna)
  • 200 grama dozvoljenog brašna
  • 100 grama ONOG putera-umlaćenog
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike kisele pavlake 20% mm
  • 2 kašike senfa
  • 2 kašike ledene vode (ovo pišem da bi je spremili na vreme)
  • sušeni bosiljak, origano, malo krupne mrske soli za posipanje
  • malo maslinovog ulja

Ukoliko imate neki vaš omiljeni recept za ”prhko” testo vi upotrebite njega. Meni je ova varijanta najbolja do sad i samo nju koristim.

Puter ohlađen i iseckan na kockice i 200 grama brašna izmrviti zajedno rukama, brzo ili u blenderu, dok se ne dobije onako sipkavo brašno i puter potpuno bude u brašnu, ne u komadićima. Ovo sve radim brzo da puter ne počne da se topi i ništa nisam slikala, ali sam tu za sva pitanja.

Kad se dobije mrvičasta smesa napravi se udubljenje i doda jedno umućeno jaje, kašičica soli i dve kašike ledene vode. Brzo i dobro umesi, oblikuje u loptu i zavije u foliju. Onda ide u frižider na pola sata do sat.

Za to vreme oljuštite paradajz i isečete na tanke kolutove. Ukoliko je ”vodenast” malo ga ocediti. Ukoliko imate problem sa ljuštenjem, paradajz raseći unakrsno sa donje i gornje strane i ubaciti u ključalu vodu na minut-dva, kožica će se sama odvojiti.

Dobro izmešate senf i pavlaku.

Testo izvaditi iz frižidera i razvući ga oklagijom na pobrašnjenoj površini. U zavisnosti od toga u čemu pečete ili ćete podmazati puterom i posuti brašnom tepsiju ili ćete samo staviti testo ako je neki non-stick materijal. Ovo je količina za otprilike nekih 26 santimetara, a možete testo deliti i na manje ”tartiće” ako imate one male tepsijice. Uglavnom, testo rastanjite i navijeno na oklagiju ili presavijeno u trougao prenesite do tepsije, pritisnite blago da legne svuda, ako negde i pukne nije strašno, uzmite parčence od viška koji ćete odseći sa vrhova ivica i ”zakrpite”. Testo izbušite na par mesta po dnu viljuškom i ubacite bez ičega u rernu zagrejanu na 180 stepeni, nekih 10 minuta. Izvaditi ga, rernu pojačati na 200. Testo premazati mešavinom senfa i pavlake po dnu i po stranama. Preko toga naslagati paradajz dok se sve ne popuni. Posuti začinima i krupnom morskom solju i ubaciti u rernu na nekih 30-ak minuta.

Izvaditi iz rerne i posuti sa malo maslinovog ulja.

A da! Pre nego neka gospoDŽa od cele ove prekodivne TORTE ugleda samo jedan sastojak i panično usklikne :SIRRRRRRće je u senfu!!!!!! keep calm gospodžo, sledi recept za domaći senf!

NAPOMENA: Mešanje jaja i mlečnih proizvoda u restrikciji (u kojoj nikada nisam bila,ali znam po nešto) nije često preporučljivo. Jaje ovom testu daje mekoću ali umesto njega možete staviti 60-70 ml ledene vode i jedan prašak za pecivo, ukoliko vam je to važno.



2 komentara

  1. Zanima me Vaše mišljenje, da li je bolje ovaj tart spremati uveče za ujutru ili baš ujutru?

Ostavite komentar