Kuva i piše: Jasna Veljanović Ovo je jedan od …
Kuva i piše:
Jovana Milovanović
Neeee, nisam zaboravila ovog vikenda da vam umesim hleb sa nekim NERVIRAJUĆIM sastojkom, nego mi je jutros na pijaci nekako bilo žao što polako prolazi sezona paradajza :(. Znaaam, znam, imamo ga poslednjih godina tokom cele godine (kakvog god i odakle god) ali bez predivnog jabučara, volujskog srca, šljivara…jednostavno nije to to…Osim toga, pošto umlatiste onoliku mlaćenicu (ma haaaa) gre’ota da vam toliki mirisni puter sedi besposlen u frižideru ili NE DAJ BOŽE navede na pravljenje kolača (na primer) ili torte ili …aha gde stadosmo!? Paradajz! Da!
E pa onda da ga ispratimo kako dolikuje.
Ovo je inače francuska ”seljačka” PITA sa paradajzom koju bih ja prekrstila u TART, jer su kod nas pite nešto drugo, a sa ovim ”prhkim” testom ja uglavnom povezujem quiche ili tart s tim što bi sad neki CHEF odcoktao na moju podelu quiche-tart koja zvanično i ne postoji, pa sam ja odavno ODLUČILA da mi je quiche ONO u šta naseckaju sve živo i neživo po frižideru na]eno te ga naliju jajima, mlekom, pavlakom plus narendavanje sira preko i SITO I VESELO! A tart mi je uvek bio nekako suptilniji…neki kremić, neko voće i to je to…neki kremić, neki paradajzić i baš je SELJAČKI TRES CHIC !
Dakle:
- 2-3 velika paradajza (zrela, mesnata, divna, preeedivna)
- 200 grama dozvoljenog brašna
- 100 grama ONOG putera-umlaćenog
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 3 kašike kisele pavlake 20% mm
- 2 kašike senfa
- 2 kašike ledene vode (ovo pišem da bi je spremili na vreme)
- sušeni bosiljak, origano, malo krupne mrske soli za posipanje
- malo maslinovog ulja
Ukoliko imate neki vaš omiljeni recept za ”prhko” testo vi upotrebite njega. Meni je ova varijanta najbolja do sad i samo nju koristim.
Puter ohlađen i iseckan na kockice i 200 grama brašna izmrviti zajedno rukama, brzo ili u blenderu, dok se ne dobije onako sipkavo brašno i puter potpuno bude u brašnu, ne u komadićima. Ovo sve radim brzo da puter ne počne da se topi i ništa nisam slikala, ali sam tu za sva pitanja.
Kad se dobije mrvičasta smesa napravi se udubljenje i doda jedno umućeno jaje, kašičica soli i dve kašike ledene vode. Brzo i dobro umesi, oblikuje u loptu i zavije u foliju. Onda ide u frižider na pola sata do sat.
Za to vreme oljuštite paradajz i isečete na tanke kolutove. Ukoliko je ”vodenast” malo ga ocediti. Ukoliko imate problem sa ljuštenjem, paradajz raseći unakrsno sa donje i gornje strane i ubaciti u ključalu vodu na minut-dva, kožica će se sama odvojiti.
Dobro izmešate senf i pavlaku.
Testo izvaditi iz frižidera i razvući ga oklagijom na pobrašnjenoj površini. U zavisnosti od toga u čemu pečete ili ćete podmazati puterom i posuti brašnom tepsiju ili ćete samo staviti testo ako je neki non-stick materijal. Ovo je količina za otprilike nekih 26 santimetara, a možete testo deliti i na manje ”tartiće” ako imate one male tepsijice. Uglavnom, testo rastanjite i navijeno na oklagiju ili presavijeno u trougao prenesite do tepsije, pritisnite blago da legne svuda, ako negde i pukne nije strašno, uzmite parčence od viška koji ćete odseći sa vrhova ivica i ”zakrpite”. Testo izbušite na par mesta po dnu viljuškom i ubacite bez ičega u rernu zagrejanu na 180 stepeni, nekih 10 minuta. Izvaditi ga, rernu pojačati na 200. Testo premazati mešavinom senfa i pavlake po dnu i po stranama. Preko toga naslagati paradajz dok se sve ne popuni. Posuti začinima i krupnom morskom solju i ubaciti u rernu na nekih 30-ak minuta.
Izvaditi iz rerne i posuti sa malo maslinovog ulja.
A da! Pre nego neka gospoDŽa od cele ove prekodivne TORTE ugleda samo jedan sastojak i panično usklikne :SIRRRRRRće je u senfu!!!!!! keep calm gospodžo, sledi recept za domaći senf!
NAPOMENA: Mešanje jaja i mlečnih proizvoda u restrikciji (u kojoj nikada nisam bila,ali znam po nešto) nije često preporučljivo. Jaje ovom testu daje mekoću ali umesto njega možete staviti 60-70 ml ledene vode i jedan prašak za pecivo, ukoliko vam je to važno.
Zanima me Vaše mišljenje, da li je bolje ovaj tart spremati uveče za ujutru ili baš ujutru?
Sve je lepše kada je sveže 🙂 Ali ako nemate vremena ujutru….