Kuva i piše: Ana Ćubela U našoj maloj …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Dolaze mi Vojvođani na Pidžama party. Ok, to je lakše nego kada smo pravili tematske jutarnje žurke sa svetskom kuhinjom. Imam slaninu, čvarke, pršutu, sir…. Ops, zaboravih, Vojvođanka ne jede meso. I tako trt – mrt sa koleginicom koja ima blog “Astal – kuhinja moje ravnice” sastavim meni.
Kaže ona da je su kod nje jaja i prazluk često na meniju. Pa zašto onda ne bi, umesto malina, na primer, u tart upale upravo te namirnice.
Pogledajte kako sam pravila tart a kako su Julijana i Alen sve podigli na viši nivo svojom muzikom:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/364332910949045/
Inače, na Vojvodinu me uvek podseti neka pita pa smo imali i jednu mrsniju, ali ću o njoj u sledećem postu. I ta je ispala fantastično. Kao i pašteta od čvaraka u čijem pravljenju je i Alen pomogao. Da ne kažete da nikad nemamo muškarce u kuhinji. Nije se držao samo gitare.
Ali da se vratimo jučerašnjem meniju, muziku možete da slušate u lajvu (video iznad).
Testo za tart je slično onoj mojoj rustičnoj piti ali se malo lakše pravi. Jer, puter ne mora da se zaledi pa renda. Testo zato bude malo mekše, nežnije, ali se lako napravi i posle razvuče. Iako vam ostane viška kao meni, eto osnove za neku novu pitu.
Za testo:
- 250 gr brašna (ja sam koristla ražano, ali jako lepo mleveno)
- 125 grama putera na sobnoj temperaturi
- 1 dcl hladne vode (ili belog vina)
- Prstohvat soli
Brašno sipajte u činiju, pomešajte sa malo soli pa dodajte puter. Uzmite varjaču i sitnite taj puter sve dok ne dobijete nešto slično pesku. Zatim stavite tečnost i lepo umesite testo.
U zavisnosti od toga kakvo vam je brašno, testo će upiti manje ili više tečnosti. Iskreno, ja sam počela sa 200 grama, pa kada sam shvatila da imam suvviše retko testo dodala sam još brašna. I tako je bolje nego da je obrnuto. Ovako samo nadograđujete testo, onako dobijete nešto blatnjavije.
Znači da ponovimo, bolje početi sa manje brašna nego sa više. Eto.
Kada zamesite lepo i glatko testo stavite ga u celofan pa u frižider. Tako može da stoji i dan ili dva. Ali je lepo da se pre razvlačenja ohladi barem pola sata.
Onda ga tanko razvucite i stavite u pleh ili činiju koju ste podmazali puterom. Ja imam lepi reckastu činiju za takve pite, ali mi je opet ostalo malo testa za neki sledeći doručak. Jednom prolikom ću od ovog testa napraviti preklopljenu pitu.
Pleh (posudu) sa testo stavite u zagrejanu rerenu da se malo zapeče.
Za fil:
- 8 jaja
- 1 čaša pavlake (cca 180 gr)
- 200 gr praziluka
- 250 gr pečuraka
- Maslinovo ulje, puter i voda za dinstanje
- Morska so, biber
- Malo brašna za fil
Prvo prodinstajte sitno isečeni praziluk i pečurke, tek ih pred kraj začinite. Pustite ih da se malo prohlade.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
U činiji umutite jaja, dodajte pavlaku, a zatim dodajte i povrće. Ja retko dodajem brašno u fil, a sada sam dodala, recimo dva prstohvata, da bi se smesa brže stegla na toploti. Ipak je bio lajv u pitanju, sve mora brže da se radi. Izvucite testo koje se malo zapeklo pa ulijte smesu. A zatim sve vratite u rernu. Pecite na 200 do 220 stepeni. A koliko ćete peći zavisi od dubine pleha, odnosno visine sadržaja. Kako sam koristila ovu veliku činiju bilo je dosta materija za ispeći i bilo je potrebno malo više od 20 minuta. Ako napravite tanju varijantu biće gotovo dok ste rekli keks.
Čim je sve u sredini stegnuto, to je to.
Isprobajte ovo testo u više varijanti, svašta može u njega da ide. Ovo, naravno, mogu da jedu i oni koji prate stroga pravila restrikcije jer ovo spada u komplikovano jelo koje može da se jede jednom u desetak dana do dve nedelje.
Prijatno!