Kuva i piše: Ana Ćubela Ovo sam davno spremala, ali greškom …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Tapenada je zapravo pasta od maslina. Izvorno se koriste crne masline, mada može napraviti i sa zelenim ili miksom maslina. I one su osnovni sastojak. Pored njih, u tradicionalnom receptu se pojavljuju još i inćuni, beli luk, kapari, maslinovo ulje i limunov sok.
Koliko ćete čega staviti zavisi od vašeg ukusa. Recimo, na 200 grama maslina mogu da idu dva inćuna, 1 čen belog luka, 3 kašike maslinovog ulja, dve kašike limunovog soka, kačičica kapara. pored ovih sastojaka, možete da stavite i sveže začinsko bilje kao što je, na primer, bosiljak.
A ako nešto ne volite, kao što mnogi ne vole inćune ili beli luk, možete to i da izostavite. Biće i tako dobra tapenada.
Uz nju sam jela pogaču s puterom i domaći humus.
Prijatno!
Gde mogu da se pronadju incuni u BG? 😀 Hvala unapred 🙂
Imate na bolje snabdevenim pijacama i u malo ekskluzivnijim radnjama. Mada mislim da sam ih videla i u Maksiju.