Kompletan doručak. I jako zgodan ako mora da se nosi na posao. Palačinke su od …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo je verovatno najružnija slika jela koje imam na blogu. Ali je zato samo jelo, odnosno namaz fantastičan i obavezno ga isprobajte. Međutim, pravljen je za vreme jedne od Pidažam žurki, koje su u poslednje vreme sve haotičnije, pa sve manje vremena imamo i za fotografisanje. Ali nekad fotografija nije dokaz dobrog zalogaja.
Tapenada nam dolazi sa juga Franscuske i u originalu se pravi od maslina, pre svega crnih, kapara, maslinovog ulja i začina. Ali zašto ne bismo ponekad eksperimetisali i ubacili nešto novo kao što je, na primer, suncokret. Toga se dosetila Sneža, zapravo ona je osmislila celu kombinaciju. Tog jutra je trebalo da dam se pridruži i Mira, koja je najavila svoje čuvene piroške, pa otkazala u poslednjem trenutku jer se razbolela. Tako da je u kuhinji ostao samo dvojac, ali smo se izvukle sa snimanjem i spremanjem. I sve što smo napravile to jutro je bilo izvrsno, ali me je ova tapenada posebno oduševila. Ali pošto je jaka, nije mogla da nestane za jedno jutro i rado sam je iznela na sto i sledeće.
Jaka je i vodite računa o slanoći maslina. Čak ih properite ako su jako slane. Sneža je sve objasnila u tom lajv videu.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
A kako danas počinje božićni post, dobro će doći svima koji poste. Onda kada postite na vodi, izbegnite maslinovo ulje i stavite malo vode.
Potrebno vam je:
- 200 gr tostiranog suncokreta
- 200gr zelenih maslina
- 2 čena belog luka
- sok od pola limuna
- pola čaše maslinovog ulja
- Začini: biber, peršunov list, origano
Za pravljenje, kao što možete da pretpostavite vam nije potrebno ništa posebno. Jedan dobar blender. Sve stavite u njega i dobro sameljete. Ali pre toga ne zaboravite da malo istostirate, odnosno prepečete suncokret. Miris i ukus će biti neuporedivo bolji.
Mi nismo pravile glatku pastu, već onako baš gustu u kojoj mogu da se osete parčići suncokreta, ali vi možete da je napravite da bude baš mekana i fina tako što ćete joj dodati više tečnosti. Ulja ili vode.
Inače, ova tapenada može da se jede i za ručak kao mali dodatak nečemu. U restrikciji ili van nje.
Pogledajte kako je Sneža spremala tapenadu:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/584676095282233/
Pročitajte još: