Tapenada od maslina i suncokreta

28/11/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ovo je verovatno najružnija slika jela koje imam na blogu. Ali je zato samo jelo, odnosno namaz fantastičan i obavezno ga isprobajte. Međutim, pravljen je za vreme jedne od Pidažam žurki, koje su u poslednje vreme sve haotičnije, pa sve manje vremena imamo i za fotografisanje. Ali nekad fotografija nije dokaz dobrog zalogaja.

Tapenada nam dolazi sa juga Franscuske i u originalu se pravi od maslina, pre svega crnih, kapara, maslinovog ulja i začina. Ali zašto ne bismo ponekad eksperimetisali i ubacili nešto novo kao što je, na primer, suncokret. Toga se dosetila Sneža, zapravo ona je osmislila celu kombinaciju. Tog jutra je trebalo da dam se pridruži i  Mira, koja je najavila svoje čuvene piroške, pa otkazala u poslednjem trenutku jer se razbolela. Tako da je u kuhinji ostao samo dvojac, ali smo se izvukle  sa snimanjem i spremanjem. I sve što smo napravile to jutro je bilo izvrsno, ali me je ova tapenada posebno oduševila. Ali pošto je jaka, nije mogla da nestane za jedno jutro i rado sam je iznela na sto i sledeće.

Jaka je i vodite računa o slanoći maslina. Čak ih properite ako su jako slane. Sneža je sve objasnila u tom lajv videu.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

A kako danas počinje božićni post, dobro će doći svima koji poste. Onda kada postite na vodi, izbegnite maslinovo ulje i stavite malo vode.

Potrebno vam je:

  • 200 gr tostiranog suncokreta
  • 200gr zelenih maslina
  • 2 čena belog luka
  • sok od pola limuna
  • pola čaše maslinovog ulja
  • Začini: biber, peršunov list, origano

Za pravljenje, kao što možete da pretpostavite vam nije potrebno ništa posebno. Jedan dobar blender. Sve stavite u njega i dobro sameljete. Ali pre toga ne zaboravite da malo istostirate, odnosno prepečete suncokret. Miris i ukus će biti neuporedivo bolji.

Mi nismo pravile glatku pastu, već onako baš gustu u kojoj mogu da se osete parčići suncokreta, ali vi možete da je napravite da bude baš mekana i fina tako što ćete joj dodati više tečnosti. Ulja ili vode.

Inače, ova tapenada može da se jede i za ručak kao mali dodatak nečemu. U restrikciji ili van nje.

Pogledajte kako je Sneža spremala tapenadu:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/584676095282233/

Pročitajte još:

Tapenada od crnih maslina i humusOstavite komentar