Tapenada od maslina i indijskog oraha

10/05/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Mislim da je tapanada  specijalitet Provanse. I glavni sastojak su crne masline. I, po nekom pravilu bi trebalo da bude sočna, mekana, dobra za mazanje ili umakanje.

Ali kako smo ovu pravili za vreme posta pojačali smo je indijskim orasima i bademima. ko želi može da stavi samo bademe. Jedino je bitno da ih (šta god goristili) prelijete vrelom vodom i ostavite preko noći. Ili dana, kako vam je zgodnije. Plodovi će omekšati i nabubreti. Tada možete da skinete i kožicu sa badema vrlo lako, ali kažu da to bi trebalo raditi jer se sve najzdravije i najbolje nalazi baš tu.

Tapenada je zapravo pasta od maslina. Izvorno se koriste crne masline, mada može napraviti i sa zelenim ili miksom maslina. I one su osnovni sastojak. Pored njih, u tradicionalnom receptu se pojavljuju još i inćuni, beli luk, kapari, maslinovo ulje i limunov sok.

Koliko ćete čega staviti zavisi od vašeg ukusa. Recimo, na 200 grama maslina mogu da idu dva inćuna, 1 čen belog luka, 3 kašike maslinovog ulja, dve kašike limunovog soka, kačičica kapara. pored ovih sastojaka, možete da stavite i sveže začinsko bilje kao što je, na primer, bosiljak.

Pogledajte kako smo pravili tapenadu i svašta nešto još:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/351256952172683/

Zaboravili smo na kapare, iako su bili u frižideru, a domaćica (čitaj ja) se nije na vreme setila inćuna. Inače bi ovaj namaz bio pravi pogodak. Mada je i ovako ispao dobar.

Potrebno vam je:

  • 100 gr indijskog oraha
  • 50 gr badema
  • 5 šaka iseckanih maslina
  • 1 čen belog luka
  • 1 – 2 kašika maslinovog ulja
  • malo limunovog soka

Postupak je najjednostavniji mogući. Stavite sve u blender i vrtite dok ne dobijete željenu konzistenciju. Možete da dodate još ulja ali čak i malo mlake vode. Mada ona zna ponekad da se odvoji pa se ja zato držim ulja.

Pročitajte još:

Tapenada od maslina i suncokreta

I dobra je kao dodatak uz doručak ali i kao mali dodatak uz ručak. posebno uz ribu.

Prijatno!

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 Ostavite komentar