Tanak pizza burek

04/12/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Post je počeo, nastavljamo sa posnim jelima, ali i mrsnim za one koji ne poste. Pa sam tako, za prošli Pidžama party spremala pizza burek.

Tanak doduše, da bi bio brzo gotov i da bismo mogli da se bacimo na njega odmah po završetaku snimanja.

Pogledajte kako sam spremala pizza burek:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/515637379166856/

 

Naravno, vi možete uvek da napravite veću količinu, posebno ako vas ima više. Samo povećajte proporcionalno sastojke. A opet, koji sastojci i koja tačno količina, više će zavisiti od vašeg ukusa. Neko voli manje fila, ja volim fil u neograničenim količinama. Kore su tu samo da povežu sve. Kada se ja pitam.

Potrebno vam je:

  • 6 kora sa heljdom (polovina pakovanja)
  • 1/2 konzerve paradajza
  • 120 ml paradajz sosa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 250 – 300 gr šunke
  • 250 – 300 gr gaude (ili sveže mocarele za one koji su u restrikciji)
  • 2 kašike masti
  • Začini: Morska so, origano, čili, ko šta voli

Prvo napravite sos. Zagrejte blago maslinovo ulje, dodajte paradajz sos i onaj iz konzerve, dodajte začine po ukusu i ukrčkajte. To možete i dan ranije da uradite.

Ukoliko pravite baš burek potrebna vam je okrugla tepsija. Podmažite je sa mašću i stavite koru na dno. Ove kore su zbog heljde deblje pa je jedna bila sasvim dovoljno.

Rastopite mast i vodu pa premaite koru.

Šunku osecite na trake a gaudu narendajte. Ukoliko koristite svežu mocarelu iscepkajte je na sitno rukama. Ali će ona biti vodenija od gaude pa malo smanjte sos da vam se kore ne bi skroz natopile tečnošću.

Nafilujte prvu koru sa šunkom i sirom, stavite odozgo malo paradajz sosa pa sledeću koru. Opet je namažite rastvorom masti i vode, opet nafilujte pa tako do kraja. Kada vam ostane jedna kora, vratite vrhove na unutru, svaki poprskajte vodom i mašću pa ušuškajte burek (ili putu) tom poslednjom korom. Možete sve da vidite u videu gore.

Natapkajte i tu koru rastvorom i tepsiju stavite u zagrejanu rernu. Pecite na 220 stepeni oko pola sata. I sve vreme premazujte po malo gornju koru da se ne sasuši i ne zagori.

Ne postoji osoba kojoj se ovaj pizza burek neće svideti.

PS . I molim bez komentara da je burek samo s mesom. Ako ostalo zovete zeljanica ili sirnica, kako biste ovo nazvali.Ostavite komentar