Zar ima lepše kombinacije od jaja i slanine za dobro jutro?
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo nije pica iako liči na nju, već tanak hleb. U originalnoj verziji ide sa kvascem pa bude mekši i “naduvaniji”. Ali kako nemam kvasac u kući, jer ga ne koristimo u hrono ishrani, pravila sam ga sa praškom za pecivo pa je ispao malo tvrđi. Da sam dodala neki mlečni proizvod u testo, verovatno bih postigla određenu mekoću, ali nisam htela da zbunjujem početnike, pošto u restrikciji nikad ne mešamo dva mlečna proizvoda, a feta je već išla na vrh. Ali on i ovako uopšte nije ispao loš, naprotiv. Ako volite hrskava testa kao ja, onda nemojte da menjate recept.
Tanak ili pica hleb sa crvenim lukom i fetom
Ovo je mera za jednu osobu, ako pravite za više samo pomnožite mere sa brojem osoba.
Za ovaj hleb vam je potrebno:
- 125 grama brašna (ja sam koristila speltino integralno)
- 70 militara vode
- ravna kašičica soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašike maslinovog ulja (+ za mazanje)
- srednji crveni luk
- nekoliko kockica fete
- nekoliko maslina
- morska so, biber
Pomešate suve sastojke, a zatim dodate ulje i vodu. I zamesite testo. Ne treba da bude ni previše tvrdo, ni premekano. Mesite ga malo da gluten malo uhvati maha. Oblikujte loptu i ostavite da odmori dok vi spremite toping.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Iseckajte luk na krupnije, na polumesece. Prodinstajte ga na malo ulja sa mosrkom solju i biberom. Čak je lepše ako stavite krupnu morsku so. Kada se opusti i zacakli, gotov je. Na pleh sam stavila foliju, a onda je namazala sa malo maslinovog ulja. Folija je tu da ne bi posle morala da ribam pleh.
Razvila sam testo u krug, prebacila na foliju i gornju stranu namazala sa malo maslinovog ulja. Posula sam preko luk, izmrvila fetu, pobacala masline. I dodala još malo bibera.
Sve sam stavila u zagrejanu rernu i pekla desetak minuta na 220 stepeni.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Ispalo je skoro pa savršeno. Ne znam zašto ali ja sam luda za hrskavim testom i crvenim lukom. Još ako ima malo jakog sira…….
Prijatno!
ps. Sledeći put ću probati i varijantu sa kvascem. Nisam u restrikciji i mogu ponekad malo da eksperimentišem.
Fenomenalan i brz recept. Obozavam hrskavo testo.