Ovo je prvi hleb koji sam napravila kada sam počela da se hranim prema principima hrono ishrane.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Tanak hleb, ili flatbread na engleskom, se sprema od davnih dana i mislim da ne postoji kultura koja nema svoju verziju tog peciva. Danas su možda najpoznatiji indijski hlebovi (naan) koji se uglavnom spremaju bez kvasca i arapski (pita) koji često imaju malo kvacsa u sebi. Mada ni meksičke tortilje, kako ih i mi zovemo, ne zaostaju po popularnosti.
Jako se brzo prave, uglavnom od samo tri sastojka i najčešće se peku u tiganju.
Za ovaj hleb vam je potrebno:
- 150 grama brašna po želji (ja sam koristila graham)
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 80 militara mlake vode
- 1 kašika kiselog mleka
- maslinovo ulje (za premazivanje)
Ovo je bila “mala” porcija i ispale su mi tri hleba. Ako pravite za više ljudi, duplirajte količinu.
Umešate suve sastojke, a zatim dodajte vodu i kiselo mleko. Zamesite testo, izvadite ga na pobrašnjenu ploču, malo doradite i ostavite pokrivenog pola sata.
Kada je čekanje završi, podelite testo u loptice i razvijete ga u krugove. Testo bi trebalo da bude tanko. Premažete ga maslinovim ulje i stavite u zagrejan tiganj na tu stranu koju ste namazali. Jako je bitno da ga ne pečete na visokoj temperaturi jer će se uhvatiti crna korica. Na mom šporetu je raspon od 0 do 9 i ja ga pečem na 5. Pre nego što okrenem stranu, i ovu drugu namažem uljem.
Pecite ga na svakoj strani po 2 do 3 minuta.
Kada prvi bude gotov, ubacite ga u najlon kesu, a zatim i drugi. ostaće mekši dok sve ne završite.
Odlično idu uz bilo koji namaz, najbolje ako ima u nešto da se umače kao što je humus, pašteta ili neka vrsta krem sira (onog koji ste naravno sami napravili).
Prvila sam sa heljdinim brasnom i mlevenim lanom. Ko voli ukus heljde fantasticno je!
Da li je neophodno kiselo mleko?
Možete da probate i bez njega sa kiselom vdom.