Jednostavna galeta ili rustična pita a preukusna
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Već sam spomenula da nisam preveliku ljubitelj tahinija (susam paste). Najviše ga volim u humusu, samo za sebe baš i ne. Ali sam pre par meseci videla da je neko napravio sos sa njim u grupi Hrono recepti. Ne sećam ko je tačno postavio ali se ovom prilikom javno zahvaljujem toj osobi. Odlična ideja!
Potrebno vam je:
- 2 – 3 kašičice tahinija
- 2 – 3 kašičice tople vode
- 1/3 manje veze peršuna
- prstohvat morske soli
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Sve stavite u blender i izblendirate koliko možete. Od tople vode će se tahini pasta lepo razrediti i pomešati sa peršunom i solju. Probajte pa ako vam je jako dodajte još malo vode i začina po želji. I opet malo izblendirajte.
Ja sam ovaj namaz jela za doručak uz prepečen hleb i sir. Ali on slobodno može da se koristi i za ručak uz neko povrće ili meso. Sledeći put, kada ne budem morala na sastanak u toku prepodneva, u ovaj namaz ću ubaciti i beli luk. Sigurno će biti još bolje.
Tahini ili susam pastu možete da kupite u svim većim marketima ili radnjama zdrave hrane.
Odlican! Probabaj da dodas limun, olive oil, i beli luk u tahini umesto vode!
O, hvala na savetu. Probaću i tako. 🙂 Ti sledeću put dodaj malkice mlake vode, dobije se neverovatno baršunas sos.
Susam staviti u veci tiganj sa debelim dnom, pa ga propeci nasuvo na srednje jakoj vatri do zlatno- braon boje. Stalno mesati i nikako ne dozvoliti da semenke pregore inace cete dobiti gorak i na oko ruzan tahini.