Kuva i piše: Ana Ćubela Čovek bi pomislio da će posle …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Da li ste vi umorni? Ja jesam. Da li je u pitanju samo januar, nagomilani stres, previše posla, naporna godina iza mene…Ko bi ga znao, prestala sam da se pitam i počela da odmaram. Koliko mogu. Zato ponekad neki recepti i kasne. Ne mrzi me da spremam, to mi dođe kao terapija, ali ne stižem sve ni da stavim na blog kao ranije. Ekspresno.
A i zašto bih, kako vi znate kada sam nešto spremila 🙂 . Ali ceo život sam radila u velikim medijima, a rad tamo podrazumeva konstantan pritisak, pa sada, kada radim za sebe, valjda sama sebi pravim pritisak po navici. Sasvim sam sigurna da nikad neću biti osoba koja može bez njega, koja voli da meditira, hvata zjale i priziva mislima sreću i novac. Ja sam radoholik. Ali sam odlučila da ovog januara malo odahnem. Kaže horoskop, čeka me zlatna godina, puna posla, svega i svačega, pa neka i ona malo sačeka. Barem još koji dan.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Elem, da se vratimo na lepinje koje sam, u duhu terapije, telesnog i moždanog detoksa, pravila pre nekoliko dana.
Da li i vas hvata zimski bluz, odnosno zimska tuga? Kažu da su januar i februar najkritičniji meseci u godini jer je hladno, ima malo svetlosti a takve promene, čak i po tvrdnjama lekara, utiču na sve nas. Negde sam pročitala da postoji čak i zvanični naziv za to – sezonski afektivni poremećaj i da se 8 puta češće javlja kod žena. Ako vas je uhvatio zimski bluz neka barem ide uz dobru hranu. Ionako će da prođe
Kako sam tih dana sama doručkovala, nisam pravila velike količine, a i svi znate da volim da menjam stvari ujutru. Mada i ova količina jednoj osobi možda potraje nekoliko dana. Ako pravite za celu porodicu samo duplirajte mere. Tahini obožavam u humusu i kolačima, sa kiselim mlekom, ali sam za sebe mnogo i ne. I onda ga oprezno stavljam u jela, dok ne vidim da li mi se sviđa u toj kombinaciji ili ne. Tako da, ukoliko volite tahini, slobodno ga stavite više.
Potrebno vam je:
- 150 gr ražanog brašna
- 150 ml vode
- 1 kašika tahinija (vi udrite i dve ili tri ako ga volite)
- Malinovo ulje je opciono, dodajte ga ako vam je smesa previše gusta
- Prstohvat ili dva morske soli
- 2 pune kašičice praška za pecivo
Prvo zagrejte rernu.
Ovog puta nisam ostavljala smesu da stoji, mada vi možete. Sve u duhu “radi mi se kako mi se hoće” ovi dana. Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Zatim dodajte vodu i tahini. Ako želite i malo maslinovog ulja. Umešajte dobro smesu i kašikom je vadite i spuštajte na pek papir koji ste stavili u pleh.
Zatim ubacite pleh u rernu i pecite nekih 15 minuta na 220 stepeni. Ako su manje, mogu i brže da budu gotove. Čačkalica test nikad ne omane. Proverite ih čim dobiju lepu zlaćanu boju.
Ja sam ih jela uz svašta dva dana. Prvo sa fantastičnom pilećom paštetom čiji recept nisam objavila jer nisam objavila ni recept za ručak koji sam imala prethodni dan. A mora tim redom jer su sastojci iz tog ručka zapravo dali savršen šmek ovoj pašteti. Znači, prvo spremite taj ručak, namerno malo više, da bi vam ostalo za paštetu za sledeći dan. Ili dane. Pun pogodak.
A i taj ručak stiže uskoro.
Posle je išla klasika, maslinovo ulje, suhomesnato, peršun i kiselo mleko. Nešto sam počela češće da jedem kiselo mleko u poslednje vreme, valjda mi je nedostajalo. U nekom trenutku sam ga maltene potpuno izbacila iz ishrane.
I, kako vi odmarate, baš me zanima.
PS. Za one koji se još nisu susreli sa tahinijem: Možete da ga pronađete u svim marketima, bio radnjama, a možete i sami da ga napravite tako što ćete blago prepeći susam a zatim ga samleti do paste. Malo ulja pomogne da se to brže desi. Eto, prosto kao pasulj.