Tahini hleb

03/04/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Tahini i ja smo u čudnim odnosima. Nekada ga volim, nekada mrzim. Obožavam ga u humusu i baba ganušu, mrzim ga namazanog na hleb. U kolačima mi nekad paše nekad ne. Ali ovo danas što sam napravila je ispalo fantastično.

Tahini je zapravo susam pasta, koja se lako pravi. Potreban vam je samo susam, malo ulja i soli. So možete i da preskočite ukoliko pastu hoćete da koristite i za slatkiše. Susam se blago tostira ( prepeče ) i ostavi da se ohladi. Onda se prebaci u blender i melje sve dok ne počne da se stvara grudvasta smesa. Tada možete da dodate malo ulja da pogurate pastu da postane svilenkasta i blago tečna. I to je sva pamet.

Međutim, retko kad je pravim jer je uvek koristim u malim količinama. Tako da mi kupljena tegla često traje mesecima. Tahini sad možete da nađete u svim marketima i, naravno, radnjama zdrave hrane.

Pročitajte još:

Sladak preliv od rogača i tahinija

Tahini sos sa peršunom

Danas sam iskoristila malo tahinija za hleb. I ispalo je odlično. Ranije sam eksperimetisala sa sitnijim pecivom i tek sam se sad odvažila i na ovaj korak.

Potrebno vam je:

  • 100 grama speltinog integralnog brašna
  • 50 grama ječmenog integralnog brašna
  • 50 grama belog heljdinog brašna
  • 1 kašika maslinovog ulja + malo za premazivanje
  • Prstohvat soli
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika psilijuma
  • 200 militara vode + kašika za premazivanje
  • Kim za posipanje
  • Krupna morska so za posipanje
  • 2 kašičice tahinija

U činiji promešajte brašna i psilijum. Zatim dodajte maslinovo ulje i vodu. Sve zamesite kašikom i ostavite testo da se fermenitiše. Neka stoji minimum 6 sati. Zahvaljujući procesu fermentacije vaš hleb će biti ukusniji, rupičastiji i neće biti pun fitinske kiseline koja onemogućuje apsorbciju minerala.

Što smesa duže stoji hleb će biti rupičastiji

Ukoliko nemate psilijum, stavite jedno blago umućeno belance, ali za toliko smanite vodu. Kada testo odstoji dodajte so i prašak za pecivo i sve dobro umešajte mikserom sa nastavcima za testo. Pokvasite ruke, formirajte veknu i spustite je u pleh u koji ste stavili pek papir.

U činijici pomešajte tahini, malo maslinovog ulja i malo tople vode. Lepo razmutite i namažite površinu hleba. A zatim je pospite kimom i morskom solju i utapkajte ih u hleb.

Stavite tahini hleb da se peče na 200 do 210 stepeni sve dok ne bude gotov. Moja rerna je opet nešto poludela pa se samo pečenje odužilo poprilično. Kada lepo naraste i zarumeni se proverite čačkalicom da li je gotov. Ubodite je u hleb pa izvucite. Ako se nešto lepi za nju, mora da se peče još malo. Onda kada iz hleba izađe čista, pečen je.

Iako volim vruć hleb ponekad ujutru, ove naše hrono hlebove je najbolje ispeći uveče i ostaviti do jutra da se “izduvaju”. Sa toplotom će iz njih izaći i ono malo vlažnosti koju imaju, biće lepši i lakše će se seći. Za hleb znam da je uspeo onda kada mogu da se seku jako tanke kriške. To je pun pogodak.

Ukoliko baš volite tahini, možete malo da ga dodate i u samu smesu. Meni je ovo po površini bilo sasvim dovoljno. Hleb je dobio divnu boju i mirisao je na neke egzotične orahe.

Prijatno!



1 komentar

  1. Pravim upravo hleb…..Nesto mi mala smesa..? Ispadne kao malo veca zemicka za hamburger…. mozda treba vise brasna? Pecem evo 45. minut….

Ostavite komentar