Svinjski vrat i baba ganuš

15/09/2016

Svinjski vrat i baba ganus 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Baba Ganuš je arapski namaz od plavog patlidžana koji se obično jede uz njihove tanke pita hlebove. U osnovi se pravi od, naravno, plavog patlidžana, maslinovog ulja, belog luka i začina. U nekim kuhinjama se dodaju i mlečni proizvodi kao što su gust jogurt, kiselo mleko ili neka vrsta pavlake. I takav namaz možete da jedete ujutru. Ali ako u njega stavite samo ovo osnovno, možete da ga jedete i za ručak. A oni koji su van restrikcije i za večeru. Ali bez hleba.

Ovog puta sam ga pravila uz svinjski vrat. Plavi patlidžan sam oprala, isekla po dužini. Zarezala sam malo nožem po mesu i posolila ga. Ostavila sam ga neko vreme tako, dok nije pustio malo vode. Kažu da sa ovom vodom ode i gorčina iz patlidžana.

U pleh sam stavila pek papir, patlidžan i sve ubacila u rernu na nekih pola sata. Pekao se na 200 stepeni. Kada je dovoljno omekšao, izvadila sam ga iz rerne i kašikom odvojila “meso”. Prebacila sam ga u činiju, dodala malo belog luka, maslinovog ulja, morske soli i bibera. I sve samlela štapnim mikserom.

Svinjskokm vratu sam uklinila kosti i malo ga istukla tučkom. Posolila sam ga, pobiberila i stavila u vruć tiganj. Bez dodavanja masnoće. Vrat je sam po sebi masan i nije mu ptrebno još nešto za pečenje. Samo vodite računa da ne izgori pre nego što bude pečen i u sredini.

Svinjski vrat i baba ganus 2 s

I iskreno, uživala sam u ručku. Plavi patlidžan ima specifičan ukus i mnogi ga ne vole. Ali ako mu dodate odgovarajuće začine i meso, verujem da će se većini dopasti.

Prijatno!

I da, ovo je 100% restriktivno jelo, koje naravno može da se jede i van restrikcije.



2 komentara

  1. Dobar dan,
    Ja sam početnik u HI u danas sam za ručak spremala svinjski vrat na maslinovim ulju i puteru,pa me interesuje da li je to dozvoljeno?

Ostavite komentar