Kuva i piše: Ana Ćubela Volim pijacu. Zbog žamora koji se …
Ako imate malo veće društvo na ručku i treba vam neko ‘ozbiljnije’ meso, svinjski file je idealan. Brzo se sprema, ostaje sočan, trpi sve eksperimente sa začinima. Jedan veći file, od oko 500-600 gr dovoljan je za dve osobe.
- svinjski filei, količina po potrebi
- beli luk
- svež ruzmarin
- kajena
- so
- maslinovo ulje
Obložiti vatrostalnu posudu u kojoj će se meso peći alu folijom i ostaviti malo duže krajeve, tako da mogu da se preklope. Premazati foliju na dnu suda maslinovim uljem.
Fileima odseći ‘repiće’, one najtanje delove, koji se mogu upotrebiti za neko drugo jelo – sote Stroganoff na primer. (Doduše, od ‘repića’ pet filea, sote sam prethodnog dana pojela sama.)
Svaki file posoliti i gusto ih naređati u posudu, naizmenično deblje i uže krajeve. Između njih ugurati grančice ruzmarina i neoljuštene češnjeve belog luka koji su prethodno samo zgnječeni nožem. Odozgo sipati malo maslinovog ulja i posuti kajenskom paprikom. Jako je ljuta, dakle prema ukusu.
Zapakovati sve u alu foliju tako da dobro dihtuje. Peći na 220 stepeni oko 45 minuta, zatim skinuti gornji sloj folije i vratiti u rernu na još petnaestak minuta, da se od kajene napravi lepa rumena korica. Ponovo ga poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi do posluživanja. Prebaciti meso na tanjir u istom rasporedu. Prilikom posluživanja dodati još poneku grančicu svežeg ruzmarina za ukras i sušeni paradajz iz ulja.
Sve ovo može se uraditi i sa jednim fileom spakovanim u paketić. Seče se poprečke, na komadiće 5-6 cm dugačke, ili kako već želite. I sve druge kombinacije začina su potpuno legitimne.