Svinjski file u foliji

02/02/2015

Mirjana profil 200

 

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ako imate malo veće društvo na ručku i treba vam neko ‘ozbiljnije’ meso, svinjski file je idealan. Brzo se sprema, ostaje sočan, trpi sve eksperimente sa začinima. Jedan veći file, od oko 500-600 gr dovoljan je za dve osobe.

  • svinjski filei, količina po potrebi
  • beli luk
  • svež ruzmarin
  • kajena
  • so
  • maslinovo ulje
Obložiti vatrostalnu posudu u kojoj će se meso peći alu folijom i ostaviti malo duže krajeve, tako da mogu da se preklope. Premazati foliju na dnu suda maslinovim uljem.
Svinjski file u foliji1 SAJT
Fileima odseći ‘repiće’, one najtanje delove, koji se mogu upotrebiti za neko drugo jelo – sote Stroganoff na primer. (Doduše, od ‘repića’ pet filea, sote sam prethodnog dana pojela sama.)
Svaki file posoliti i gusto ih naređati u posudu, naizmenično deblje i uže krajeve. Između njih ugurati grančice ruzmarina i neoljuštene češnjeve belog luka koji su prethodno samo zgnječeni nožem. Odozgo sipati malo maslinovog ulja i posuti kajenskom paprikom. Jako je ljuta, dakle prema ukusu.
Svinjski file u foliji2 SAJT
Zapakovati sve u alu foliju tako da dobro dihtuje. Peći na 220 stepeni oko 45 minuta, zatim skinuti gornji sloj folije i vratiti u rernu na još petnaestak minuta, da se od kajene napravi lepa rumena korica. Ponovo ga poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi do posluživanja. Prebaciti meso na tanjir u istom rasporedu. Prilikom posluživanja dodati još poneku grančicu svežeg ruzmarina za ukras i sušeni paradajz iz ulja.
Sve ovo može se uraditi i sa jednim fileom spakovanim u paketić. Seče se poprečke, na komadiće 5-6 cm dugačke, ili kako već želite. I sve druge kombinacije začina su potpuno legitimne.
Svinjski file u foliji4 SAJTOstavite komentar