Svinjski file sa ruzmarinom i pireom od čičoke

06/05/2015

Svinjski file sa ruzmarinom 5-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Za praznike sam se malo igrala i spremila nekoliko odličnih jela. I naravno sve dokumentovala fotografijama. I postupak pripreme i sam finalni proizvod.

Za ovo jelo vam je potrebno:

  • 1 svinjski file
  • maslinovo ulje ili svinjska mast
  • ruzmarin (može sušen, može svež)
  • krupna morska so
  • sveže mleven biber
  • 1 decilitar crnog ili belog vina, ja sam koristila belo

Za salatu:

  • paradajz
  • crveni luk
  • svež peršun
  • sok od limuna

Uzela sam pek papir i stavila ga između dve tegle da ne mrda. Na njega sa posula ruzmarin, krupnu morsku so i svež biber.

Svinjski file sa ruzmarinom 3-s

 

A onda sam nauljeno meso lepo uvaljala u začine.

Svinjski file sa ruzmarinom 1-s

Pošto mi je file stakao u frižideru pre spremanja, već je bio u maslinovom ulju (tako čuvam meso). Ako ga spremate odmah po izlasku iz prodavnice, file možete i da namažete svinjskom mašću pa da ga onda valjate u začine.

A zatim sam u stilu Džejmija Olivera i Gordona Remzija 😉 uključila dve manje ringle na šporetu, stavila pleh za rernu na njih i zapekla file sa svih strana.

Svinjski file sa ruzmarinom 2-s

U međuvremenu sam zagrejala rernu i kada je file uhvatio koricu, ubacila ga unutra sve sa plehom u kojem se pržio. A pre toga sam u pleh ulila belo vino.

Pekla sam oko pola sata. Prvo sam ga pekla na 200, pa smanjila na 18o stepeni. Pošto je ovo svinjetina, meso ne sme da bude roze ili crveno iznutra. To znači da nije pečeno i da mora da se vrati u rernu. Sa junetinom je druga priča.

Uz njega je odlično išla salata od paradajza i crvenog luka. Ali i pire od čičoke, pogledajte recept. Ako ste u restrikciji, njega preskočite i spremite, na primer, pire od kelerabe, pogledajte recept.

Svinjski file sa ruzmarinom 7-s

I jedan i drugi pire pomalo slade, a meni taj ukus tako dobro ide uz svinjetinu.

Prijatno!

 



2 komentara

  1. Draga Ana,zanima me koliko dana svinjski file moze da se drzi u frizideru premazan maslinovim uljem i da li ga je bolje cuvati u tegli ili kesi za zamrzivac?

    1. Sveže meso nikada ne držim duže od tri dana u frižideru, nepoverljiva sam. Dobro nauljim meso i čuvam u čini, ne stavljam u kesu.

Ostavite komentar