Može za doručak, a može i za ručak ako postite ili ste van restrikcije
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovaj ručak nije baš tako brzo gotov, ali se lako pravi. Kao i svaka mućkali, đuveč ili gulaš.
Potrebno vam je:
- 400 grama svijnskog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 1 čen belog luka
- malo slanine
- malo svinjske masti
- 2 paprike
- konzerva paradajza
- 1 decilitar crnog vina
- začini: morska so, čili, kumin, kurkuma i korijander
Možete da uzmete bilo koje meso, ali bi bilo dobro da nije neko nemasno, bolje je da je malo prošarano masnoćama. Biće mekše i ukusnije. Isečete ga na kocke, ili zamolite mesara da to uradi za vas. kada dođete kući, ostavite ga malo na sobnoj temperaturi, a vi za to vreme spremite miks začina:
Stavite ono što volite. Promešajte začine i pospite preko mesa koje je još u mesarskom papiru, nema potrebe da prljate 100 činija.
Ukoliko koristite kurkumu kao ja, budite operzni da ne završite sa žutim prstima, jer će vas ljudi gledati malo čudno na ulici.
U dublji tiganj, ili šerpu, stavite malo svinjske masti i, kada se zagreje, ubacite meso u koje ste dobro utrljali začine. Kada se zarumeni sa svake strane, izvadite ga na neki tanjir, dodajte još malo masti, pa u tiganj stavite luk koji ste isekli na krupnija rebra i malo slanine. Ja sam koristila Carnex-ovu kuvanu, koju sam isekla na trakice. Tek onoliko da zamiriše celo jelo. Kada počne da se cakli dodajte iseckan beli luk i papriku. Promešajte nekoliko puta, vratite meso i nalijte seckanim paradajzom iz konzerve, crnim vinom i malo vode. Smanjite temperaturu i pustite da se tako krčka. Dužina krčkanja zavisi od vas. Što duže, to bolje. Pred kraj, probajte jelo. Ako mu nešto fali od začina, dodajte i pustite jelo još malo da struji na vatri.
Uz ovu papazjaniju možete da poslužite veliku salatu i pire od karfiola ili tikvica.
Prijatno!
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?