Svemogući lan!

13/09/2014
Brze lepinjice NOVO1
Laneno seme bi trebalo da bude deo vaše hrono kuhinje. Najviše ga koristimo u pecivima, ali i u jutarnjim napicima. Obavezno ga stavljam u hleb, a često ga jedem ujutru sa kiselim mlekom. A evo i zašto:
Laneno seme je odlično za poboljšanje metabolizma i probave. Ono u sebi sadrži vitamine A, F, E, B, omega 3, 6 i 9 masne kiseline, kojima je bogatiji čak i od ribljeg mesa.
Laneno seme je jedan od najboljih prirodnih izvora vlakana, koja su neophodna u ishrani i za dobar rad probavnog trakta. Takođe, tu je i lecitin, koji ima sposobnost da sam rastvara masti i snižava holesterol. Na kraju, ali ništa manje bitno laneno seme sadrži supstance, koje imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje kože, otklanjaju bore, podmlađuju i usporavaju proces starenja.
Međutim, treba da znate da seme lana nije preterano svarljivo pa ga treba pripremiti za upotrebu. Možete ga konzumirati na dva načina: potopiti ga u vodu prethodne noći ili ga neposredno pre upotrebe samleti ili smrviti u avanu. Ukoliko ga ostavite preko noći ono će pustiti sluz koju treba popiti. Ako ga meljete (ili mrvite) vodite računa da to radite neposredno pred jelo jer brzo oksidira i gubi svojstva. Zato nikad nemojte kupovati već samleveno seme.15 komentara

  1. Izvinite, nisam razumela, kada ostavimo lan preko noci, da li ga jedemo ili pijemo tečnost ? I da li treba da odstoji u hladnoj ili vrućoj vodi ? Hvala unapred !

  2. Da li preduga upotreba lana oko tri meseca uz korigovanu ishranu moze da dovede do poremecaja rada zeluca?

    1. Može, ali će posle samo protrčati kroz organizam. Neće vam ništa faliti ali ni lan neće ostaviti ništa dobro :). Zato je bolje smrviti mu opnu pre upotrebe.

  3. Draga Ana, da li su semenke lana dozvoljene uveče za vreme restrikcije? Pozdrav od lanomanke 🙂

Ostavite komentar