Švedski hrskavi hleb

31/10/2014

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Recept sam našla na Fejsbuku i odlično se uklapa u hrono ishranu.

Ne samo što je delovao primamljivo nego su mu mere bile baš onakve kakve volim – u decilitrima.

Ne znam da li vam je poznata ova čaša:

casa-od-2dcl-sajt

Verovatno više ne može da se nađe, a nekada je bila jedina čaša koju možete da dobijete ako u kafani naručite vodu ili špricer. Ili kokakolu.

Tata je bio pravi kafanski čovek, pa smo mi prvi put u kafanu otišli još kao bebe u kolicima. I, naravno, uvek je kući donosio “suvenire”. Mislim da kod mame  i dalje postoji barem 50 kafanskih salveta, onih finih, nekoliko setova čaša za vino, pivo i rakiju. Možda i neki bokal. Pepeljare su uglavnom izlomljene i davno nestale.

Kada sam se osamostalila i otišla od kuće sa sobom sa ponela ovu jednu čašu. Ako ikada budem postala domaćica da imam čime da merim. I tako je koristim i dan danas.

Za švedski hrskavi hleb vam treba:

  • 2 decilitra semenki bundeve
  • 1 decilitar susama
  • 1 decilitar ovsenih mekinja
  • 1 decilitar lana
  • 3, 5 decilitra ražanog brašna
  • 2 decilitra hladne vode
  • 1  decilitar i 1/4 maslinovog ulja
  • 1 čajna kašika praška za pecivo
  • 2 čajne kašike soli

Smesa treba da bude ove gustine:

svedski-hrskavi-hleb3-SAJT

Smesu rastanjiti po pek papiru. Možete i tanje i deblje. Ja sam stavila u mali pleh pa je ispala malo deblja nego što sa želela:

svedski-hrskavi-hleb4-SAJT

Isečete na table (što sam ja zaboravila da uradim, pa sekla naknadno) i pečete od 15 minuta do pola sata na 200 stepeni, zavisi od tebljine. Ovaj moj hrono “šveđanin” je bio gotov za 20 minuta.

svedski-hrskavi-hleb2SAJT

Drugi put kada sam ga pravila, istanjila sam ga između dva liste pek papira i napravila ga kao krekere. Pekla sam ga na onom velikom plitkom plehu koji dobijete sa rarenom. Bio je neuporedivo ukusniji.

svedski-hleb-sa-namazom-SAJT



28 komentara

    1. Izvinjavam se što sad odgovaram. ja sam ga stavila u suviše mali pa je ispao deblji nego što sam želela. Ovaj moj je oko 32 cm dugačak, a oko 20 cm širok. Znači veći od toga

  1. Mozete li, orijentaciono, reci, koliko kostaju svi ovi sastojci? Koja bi cena gotovog hleba bila?

    1. Ne mogu iz glave. Semenke i brašna kupujem uglavnom jednom mesečno. Ali sigurno ne bi bila uobičajena cena hrono hleba, jer ide baš dosta semenki, a one je su skuplje

    1. Ne mora da bude samleven skroz, možete i da ga malo smrvite u avanu. Nikada ne koristite celo zrno osim ako pre toga nije bilo natopljeno. Tako neće ništa dobro ostaviti, samo će protrčati kroz organizam

    1. Bolje pecite uveče, prašak za pecivo ne treba tako dugo da stoji. Iskreno, meni je čak lepši kada se ohladi

  2. Da li mogu ovsene pahuljice umjesto umjesto mekinja…nemam ih kupiti ovdje gdje živim…

    1. Ne, ovsene pahuljice uopšte ne jedemo jer imaju visok glikemisjki indeks. Može posle restrikcije popodne u nekom slatkišu. Ali i to retko

  3. Da li ste dobili veliku kolicinu ovog nazovi hleba (meni vise slatkisa grickalice mmm) tj za vise ljudi ili vise od jednog dorucka za jednu osobu kada spominjete veliku tepsiju od rerne?
    Kako mislite isecete pre pecenja? 🙂

    1. Rastanjite smesu između dva pek papira. Dobićete površinu onog velikog pleha za rernu. Uzmete nož i isečete kocke, pravougaonike, šta volite. I stavite u rernu.Ovu količinu može da pojede čestvoro ili petoro. Nije za jednu osobu sigurno. Ali možete da štanglice stavite u teglu i da vam stoje neko vreme.

  4. Da li bih mogla da zamenim razano brasno mekinjama ili heljdinim brasnom i u kojoj razmeri? Obozavam ove plocice, ali sam nedavno izbacila iz upotrebe brasna koja sadrze gluten.

  5. Savrseni krekeri!
    P.S. Probala sam da zamenim brasno mekinjama, ali krekeri budu jako sipkavi, pa ne preporucujem

Ostavite komentar