Suvomesnata musaka

26/02/2019

Kuva i piše:
Marina Damnjanović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Jedna sam od onih osoba koje vole da kupuju kvalitetno. Za kvalitetne stvari I hranu ne žalim novac. Ipak, nisam uvek u mogućnosti da ih imam u neograničenim količinama pa jurim popuste. A ovih zimskih meseci ih često ima na sireve, avodako i Kosmajska proizvode. Takođe umem da čuvam dobre stvari. Tako crne čokolade koje dobijem na poklon štekam mesecima. Isto kao ovaj Kosmajska suvomesnati mix koji je dugo čučao u uglu frižidera čekajući da se obre u nekom zanimljivom jelu. Jer ne zaslužuje ništa manje od toga.

Znam da je uobičajeno da suhomesnate proizvode jedemo za doručak, ali povremeno možemo da se častimo njima i za ručak. Čak i u restrikciji.  Pre nego što sam počela sa pripremom, slikala sam sastojke, postavila sliku u grupi Hrono recepti i pitala da li neko ima ideju šta se sprema. Odgovori su uglavnom bili vezani za doručak. Jedino je Jovana Ivanović, iskoristivši sve moguće pomoći u kvizu, pogodila da je u pitanju nekakva ’’razbarušena musaka’’. Pa, Jovana, ovaj kreativni haos razbija ukusom!

Kosmajska mix sam se baš nameračila da iskoristim na ručak i budem mirna dva dana na poslu. Ipak, daću na kraju teksta i smernice za modifikaciju tako da recept može da se iskoristi za doručak, pa i za restriktivni ručak.

Od namirnica vam je potrebno:

  • 1 pakovanje Kosmajska suvomesnatog mixa (250 g)
  • 1 tikvica
  • strukić praziluka (oko 15 cm)
  • 2 jajeta
  • 2 pune kašičice dižon senfa
  • puna kašika ajvara
  • začini: šareni biber, majoran, bosiljak

Prvo sam tikvicu (koja nije bila mnogo velika) naseckala na sitne kockice. Praziluk sam naseckala na tanke kolutove. Pomešala sam ih u jednoj činiji, a zatim dodala suvomesnati mix. U posebnoj činiji sam umutila 2 veća jajeta, dodala senf, suve začine (šareni biber, malo majorana i malo više bosiljka). Nisam solila jer je mix dovoljno slan. Dodala sam i kašiku ajvara i vrlo malo kisele vode, čisto da dobijem na zapremini.

Evo gde još može da završi:

https://www.instagram.com/p/BsGMaorANA6/

Povrće i meso sam izručila u pleh prečnika oko 25 cm. Htela sam da bude što tanje, jer smesa od jaja nije mnogo izdašna, a i da bi se brže ispeklo. Jaja sam ravnomerno prelila preko povrća i mesa. Ubacila sam pleh u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni (odnosno na temperaturi na kojoj inače pečete). Prvih 10-15 min sam pekla poklopljeno folijom, a onda sam još 15 min pekla bez folije. Iskreno, ne znam zbog čega sam prvo stavila foliju i da li ona ima neki uticaj.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Pomislila sam da neće svi sastojci omekšatinego se isušiti, ako ih odmah ubacim ’’pod vatru’’. Kad sam videla da su se jaja ispekla, a meso i praziluk po površini samo malo uhvatili koricu, izvukla sam pleh. Opet kažem, nisam htela da prepečem da ne bi bilo suvo. I uspela sam u tome da dobijem ono što sam planirala. Jela sam hladno i bila oduševljena mešavinom ukusa! Ujedno, jelo nije uopšte teško za stomak, a izuzetno je zasito.

Ukoliko želite da ovo isprobate za doručak (posebno ako ste u restrikciji – nema celih jaja za ručak), preporučujem da bar duplirate količinu jaja. Možete i da utrostručite, ako spremate za veći broj ljudi. Dobićete fan-tas-tičnu fritatu, verujte mi na reč.
S druge strane, restriktivci mogu da spreme ovu musaku za ručak, ako cela jaja zamene sa četiri belanaca. A žumanca da iskoriste za pecivo ili omlet nekog narednog jutra.

U svakom slučaju, uživajte!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela iz kuvara “Posna hrono kuhinja”

 Ostavite komentar