Susam pogača sa koprivom

29/10/2015

Susam pogaca sa koprivom 1 s

Kuva i piše:

Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Tamo negde iza 7 gora, iza 7 mora…neki dobri ljudi, pored jednog potoka sa čijeg smo izvora, kao klinci, vodu pili iz šake i gde dan-danas kozica i krava ne znaju kako zvuči motor automobila, za mene uberu i pošalju bockave vrhove mladih kopriva. Iskreno, nemam naviku da ih često koristim, a neću da davim sa tim koliko su zdrave, jer su nas to još kao decu učili.
E baš sam skoro toj deci (ne svojoj) htela da PODVALIM koprive. Pojeli su to što sam spremila, nisu imali predstavu da su koprive unutra, a još oduševljeni. I ja tako zla i srećna otkrivam TAJNU: pojeeeeeli ste koprivuuuuuu! I znate šta sam dobila kao odgovor??? ”A ŠTA JE KOPRIVA?…i tako…mene je prva ožarila verovatno čim sam prohodala, ali se uopšte nisam iznenadila ovom pitanju.
Recept za PODVALU ću vam takođe pokloniti, a sad nešto što sam nakon nje odlučila da napravim i ispalo je više nego dobro.
Za ovu pogaču vam je potrebno:
  • 375 grama brašna (imam svoje proporcije koje koristim kad prvi put nešto pravim, a kasnije eksperimentišem. Ako nekoga interesuje to bi, na primer, na ovu količinu bilo 250 grama speltinog, 100 grama raženog i 25 grama ječmenog-njega uvek samo jednu kašiku )
  • pola šolje blanširane, iseckane koprive ili isto tako sušene (ja je takodje sušim jedino je ne zamrzavam, a vi kakvu imate, ovaj put je sveža). Ako volite dodajte joj peršun,majoran,mirodjiju…
  • 1 kašika tahinija razmućena u 225ml mlake vode
  • 2 pune kašike pečenog susama
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • par kapi do kašičice limunovog soka (ukoliko vam ne smeta kiselkast ukus koji daje možete i punu kašiku limunovog soka, meni se ne svidja i punu kašiku stavim samo u Eliopsomo u njemu mi je super).
Susam pogaca sa koprivom 2 s
Pomešati brašno, susam, so i sodu bikarbonu.
Ako vam brašno stoji radi fermentacije, kao što ja radim, onda znate da soda i limun idu na kraju, sve ostalo odmah.
Promešati tahini u vodi i sipati u suve sastojke pa dodati koprivu. Na kraju dodati limunov sok i dobro umešati sve dok ne počne testo da se odvaja od zidova vangle i lepo ispadne na pobrašnjenu površinu. Malo ga doradite bez mnogo pritiskanja i gnječenja,više ga onako vazdušasto ”uloptajte”. Treba da bude baš mekano ali nelepljivo. Kad sam ga stavila na pleh bilo je toliko mekano da se samo lakim pritiskom spustilo u disk visine oko 2cm. Mokrim rukama predjite preko površine pogače i recnite je kako vam se svidja te pospite susamom.
Stavite u rernu ugrejanu na 200stepeni i pecite 45-50 minuta. Uvijte je u kuhinjsku krpu i ostavite da se ohladi
Taj disk se u medjuvremenu pretvorio u TORTU što i vama želim. Mnogo mi se svideo ukus…a i zdravo je… BEZ PODVALE. Probajte obavezno! Prijatno!



Ostavite komentar