Suncokret kačamak: U duhu posta i promene rutine

06/06/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Bez obzira da li ste vernik ili ne, zašto ne biste ponekad promenili rutinu u svojoj ishrani?

Među nama “hronerima” postoji mnogo više onih koji ne poste zbog vere već zbog raznovrsnosti i promene, jer žele nove namirnice, ukuse, da malo šokiraju organizam.

A ja koristim priliku kada god počne neki zvaničan post da objavim neko od mojih posnih jela.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Pre tri dana je počeo Petrovski post i trajaće sve do 12. jula, odnosno do Petrovdana. Pa su me zbog toga mnogi i zamolili da “pojačam” posne varijante da bi imali dovoljno ideja u ovih mesec dana.

Pa sam tako ovog jutra spremila kačamak, od ovsenog brašna, iako njega najmanje volim. Imala sam ga najviše u kući, a i da se ne lažemo, zdravije je od mnogih, ima jako nizak glikemijski indeks i nema glutena. Mada ima sličan proteint tako da oni sa elergijom na gluten treba da budu oprezni.

A kačamak kuvate kao svaki kačamak, sami određujete gustinu i količinu.

Moja mera su:

  • 4 dcl vode
  • Prstohvat mosrek soli
  • 4 – 6 kašika brašna

Nekada volim ređi, nekada gušći kačamak.

Pustite vodu da počne da vri, dodate so, smanjite temperaturu i polako dodajete brašno, sve vreme mešajući da se ne bi napravile grudvice. Kada umešate brašno pustite ga da se još malo krčka, ali promešajte. Ili će početi da se lepi za dno.

U suvom tiganju malo prepecite suncokret, stavila sam dve kašike otprilike. I malo više sam ga prepekla nego što sam želela. Obično volim da samo zamiriše i počne da dobija zlatno žutu boju.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ali… Mešaj tamo, mešaj vamo i malko je pocrneo. Šta je, tu je.

U kačamak onda kada ne postite na vodi možete da dodate, pored suncokreta i maslinovo ulje. A ja sam pored ta dva dodala i malo sveže majčine dušice s moje terase.

Za one koji češće poste i posebno duge postove, nije loše da ujutru uzmu kokosovo ulje sa hranom. Pošto se u hrono ujutru koriste pre svega zasićene masnoće ono nije loša zamena jer je prepuno njih.

Postili, ne postili, isprobajte ovu kombinaciju, ja je volim.

U kuvaru koji sam izdala krajem novembra pred božićni post imate pregršt ideja za jela bez mesa. Do skoro je bio na trafikama, a sada može da se naruči samo preko bloga, imate link iznad u tekstu.

Knjiga može da se se poruči preko bloga ali kupi i na trafikama pod nazivom “Moj kiosk”Ostavite komentar