Sun inside – pasta sa povrćem i pršutom

25/02/2015

Kuva i piše:

Robert Denić

robert-denic-profil-200

 

 

Uvek me nekako obasja sunce kad god spremam nešto s testeninom. Zbog Italije, šarenog povrća, vrele ringle ili nečeg desetog…nemam pojma. Znam samo da tada počnem da razmišljam o mirnom moru, nekoj obali sa puno stena…i onda kao na filmu kreće da svira neka gitara, pa udje violina, pa ceo orkestar čoveče! Tad obično pootvaram sve prozore u stanu i duši, pustim omiljenu play listu na kompu, nastavim da seckam povrće, da cedim limun a u mislima sam već u Skopelu. Da ja ipak prvo podelim ovaj recept sa vama pre nego ‘otputujem’:

  • 150 grama testenine od spelte
  • 50gr pršutice
  • 3 štapa špargle
  • 6-7 mix šeri paradajza
  • 2 prutića mladog luka
  • pola limuna
  • pola šolje kiselog mleka
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • so
  • biber
  • malo origana

pasta-sa-povrcem-i-prsutom-s

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Staviti u šerpu testeninu da se kuva, sitno naseckati bele delove mladog luka (zelene sačuvati, trebaće za kasnije). Propržiti kratko taj naseckani luk na maslinovom ulju i skloniti sa ringle, staviti so i biber. Šparglu iseći na komadiće debljine 0.5 santimetara, paradajz samo na pola. U testeninu, koju ste ocedili, sipajte dinstani lukac, povrće i pršuticu. Sve lagano izmešati. To je glavni deo ovog recepta.

Sporedni, ne i manje važan, je preliv. Naseckati sitno zeleni deo mladog luka koji vam je ostao, dodati pavlaku i u to nacediti onu polovinu limuna. Lepo promešati i time zaliti testeninu koju ste vec sipali u tanjir. Ništa ne bacamo pa ćemo onu koru limuna da narendamo i pospemo preko preliva.

Mmm, kako se lepo upija ovaj vitamin D a disanje na obali je prava terapija za moje sinuse…Umalo da zaboravim na važnu stvar pre nego zaronim u tanjir: PLAY: Antonio Pinto-Sun Inside.

Prijatno!

NAPOMENA

U hrono ishrani, ovo jelo se savršeno uklapa u doručak. Ako niste u restrikciji, ovo jelo možete da spremite i za ručak, samo bez pršute 😉

 



4 komentara

  1. i ovaj recept mi zvuci savrseno no ne znam sme li se jesti u restrikciji…

    takodje moram da ukazem i na gresku koja se omakla… u delu gde nabrajate namirnice stoji da treba kiselo mleko dok u delu gde se priprema prelivs toji da se zeleni deo luka dodaje u pavlaku…

    stoga moje drugo pitanjce je da li ide pavlaka ili kisleo mleko?
    hvala 🙂

    1. Da, nastala je grešla. Možete i kiselo mleko i pavlaku. U vreme restrikcije, ovo je odličan doručak. Van restrikcije može za ručak, ali samo sa povrćem

    1. Jeste pošto je spremano za doručak. Na kraju recepta imate napomenu da bi van restrikcije moglo i za ručak, ali bez mesa 🙂 .

Ostavite komentar