Već dugo meračim da napravim ovo jelo
Kuva i piše:
Robert Denić
Uvek me nekako obasja sunce kad god spremam nešto s testeninom. Zbog Italije, šarenog povrća, vrele ringle ili nečeg desetog…nemam pojma. Znam samo da tada počnem da razmišljam o mirnom moru, nekoj obali sa puno stena…i onda kao na filmu kreće da svira neka gitara, pa udje violina, pa ceo orkestar čoveče! Tad obično pootvaram sve prozore u stanu i duši, pustim omiljenu play listu na kompu, nastavim da seckam povrće, da cedim limun a u mislima sam već u Skopelu. Da ja ipak prvo podelim ovaj recept sa vama pre nego ‘otputujem’:
- 150 grama testenine od spelte
- 50gr pršutice
- 3 štapa špargle
- 6-7 mix šeri paradajza
- 2 prutića mladog luka
- pola limuna
- pola šolje kiselog mleka
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- so
- biber
- malo origana
Staviti u šerpu testeninu da se kuva, sitno naseckati bele delove mladog luka (zelene sačuvati, trebaće za kasnije). Propržiti kratko taj naseckani luk na maslinovom ulju i skloniti sa ringle, staviti so i biber. Šparglu iseći na komadiće debljine 0.5 santimetara, paradajz samo na pola. U testeninu, koju ste ocedili, sipajte dinstani lukac, povrće i pršuticu. Sve lagano izmešati. To je glavni deo ovog recepta.
Sporedni, ne i manje važan, je preliv. Naseckati sitno zeleni deo mladog luka koji vam je ostao, dodati pavlaku i u to nacediti onu polovinu limuna. Lepo promešati i time zaliti testeninu koju ste vec sipali u tanjir. Ništa ne bacamo pa ćemo onu koru limuna da narendamo i pospemo preko preliva.
Mmm, kako se lepo upija ovaj vitamin D a disanje na obali je prava terapija za moje sinuse…Umalo da zaboravim na važnu stvar pre nego zaronim u tanjir: PLAY: Antonio Pinto-Sun Inside.
Prijatno!
NAPOMENA
U hrono ishrani, ovo jelo se savršeno uklapa u doručak. Ako niste u restrikciji, ovo jelo možete da spremite i za ručak, samo bez pršute 😉
i ovaj recept mi zvuci savrseno no ne znam sme li se jesti u restrikciji…
takodje moram da ukazem i na gresku koja se omakla… u delu gde nabrajate namirnice stoji da treba kiselo mleko dok u delu gde se priprema prelivs toji da se zeleni deo luka dodaje u pavlaku…
stoga moje drugo pitanjce je da li ide pavlaka ili kisleo mleko?
hvala 🙂
Da, nastala je grešla. Možete i kiselo mleko i pavlaku. U vreme restrikcije, ovo je odličan doručak. Van restrikcije može za ručak, ali samo sa povrćem
Nije los recept samo sto nije hrono jer testenina i meso se ne kombinuju za rucak.
Jeste pošto je spremano za doručak. Na kraju recepta imate napomenu da bi van restrikcije moglo i za ručak, ali bez mesa 🙂 .