Šumsko pile

12/05/2015

Sumsko pile 3-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Volim pijacu. Zbog žamora koji se čuje, zbog eksplozije boja, zbog onih baka i deka koji prodaju voće i povrće. I zbog toga što svašta zanimljivo tamo možeš da vidiš.

Povremeno sam, kada bih prošla pored dela gde prodaju pečurke, videla nešto neobično, egzotično, žuto crvenkaste boje.

Sumsko pile 1 -s

Kasnije sam se raspitala i saznala da je u pitanju šumsko pile. Ili, žuti hleb, kako ga još zovu, vrbara ili vrbovača. Pečurka naravno, koja raste na stablu i za koju kažu da ima ukus pileta, pa otuda i nadimak. Ili bih ga videla sa punim rukama kesa i praznim novčanikom, ili ga ne bi bilo, ne može baš svaki put da se nađe. Ali sam se prošli vikend na pijacu uputila samo sa jednim ciljem – šumskim piletom u mojoj kuhinji.

I evo ga:

Sumsko pile 4-s

Sumsko pile 5-s

Pošto ga nikad ranije nisam spremala, pitala sam prodavačicu za uputstvo. Rekla mi je da ga prvo prokuvam u slanoj vodi, a onda spremam dalje, kao i svake druge pečurke. Nije mi bilo jasno to prokuvavanje, ali sam je slepo poslušala, jer valjda ona zna kako se to radi. Posle sam sela da čitam o ovoj pečurki i saznala da ima povišenu količinu oksalne kiseline koja bi trebalo da se neutrališe upravo kuvanjem.

Kada sam ga izvadila iz vode, ostavila sam da se malo ocedi, a zatim iseckala na sitnije i ubacila u tiganj sa maslinovim uljem. Malo sam pržila pa dodala beli luk iseckan na listiće, so, biber, a na samom kraju svež peršun.

I bilo je odlično, kao da nisam jela pečurku, nego meso. Ne baš pileće, ali je bilo drgačije nego standardne pečurke. I nije bilo šanse da pojedem celu porciju, za razliku od šampinjona koje u toj količini slistim dok trepnete. Jedino je ovom pilencetu cena malo problematična, pošto kilogram košta između 800 i 1.000 dinara. Ali, kao što rekoh, nema šanse da ga mnogo pojedete.

Ono što tad nisam znala, a pročitala sam posle, jeste preporuka da se uz ovu pečurku ne pije alkohol, jer može da izazove probleme sa varenjem.

Naravoučenije: prvo čitajte o namirnicama detaljno, pa ih koristite.

Popila sam crno vino uz ručak, i koju čašu posle. I možda je ta kombinacija kriva za moje stomačne probleme poslednja dva dana, a ne žučna kesa, kako sam juče pomislila.

Sledeći put ću biti pametnija. I spremiću ga na još koji način.

Prijatno!

 10 komentara

 1. Poštovana Ana,
  Čitajući komentare shvatila sam da ste iz Beograda i da se snabdevate na Kalenić pijaci. Šumsko pile je danas na pijaci na Vidikovcu na tezgi bilo 700 a kod prodavačice bez tezge 500 dinara, dok je na Cvetkovoj pijaci u sredu bilo 350 dinara. Razlika nije mala, tako da se nadam da će Vam ove informacije značiti.
  Sve pohvale za vaš blog, ja tek ulazim u ovu priču i ovde nalazim značajne predloge za sjajne obroke.
  Srdačan pozdrav, sve najbolje

  1. Hvala na informaciji, našli ljudi i na Kaleniću kod iste osobe jeftinije. Vajda cena zavisi od “ponude i potražnje”. Ja sam naletela u nezgodno vreme ali sad znam za jadac 🙂

 2. Prošle i pretprošle godine sam spremala šumsko pile koje sam ubrala u prirodi. Prvo sam ga prokuvala, onda isekla na pljosnate komade i ispohovala kao belo pileće meso. Bilo je izvanrednog ukusa ! Od sitneži koja je preostala skuvala sam krem čorbu, koja je takođe bila izvrsna. Uz to jelo sam poslužila običnu zelenu salatu. Bila je to gozba u pravom smislu reči i već se unapred radujem ovogodišnjoj sezoni moje omiljene pečurke !

 3. Besplatno je pored obale Dunava gde ima vrba a pečurke mogu da se beru na manjoj visini koliko vam duša ište. Nabrao sam malo pre jedno kilo i po najmanje 🙂

 4. Ja sam danas kupio pecurku na pijaci. Spremio je kako ste napisali prokuvao u slanoj vodi i posle propržio na maslinovom ulju i belom luku.

  Medjutim pecurka je kiselkastog ukusa. Ne znam da li to tako treba?

 5. vjerovatno je pile bilo starija koka …. od starijeg šumskog pileta treba uzimati samo periferni dio koji je mekaniji

Ostavite komentar